''Файненшъл таймс'': България се присъедини към неудобния отбор на Европа

Йорданка Веселинова 30 ноември 2020 в 08:09 8938 0

Снимка ft.com

В Брюксел се засилва безпокойството от търпимостта на София към приятелските политически назначения и корупцията, пише в. "Файненшъл таймс".

Британското издание сравнява България и Румъния, които при присъединяването си към ЕС бяха обект на специален мониторинг. В публикацията се отбелязва значителният напредък на Румъния в борбата с корупцията. Това се променя през 2018 г., когато северната ни съседка беше разкритикувана заради посегателството срещу независимостта на съдебната система от управляващите тогава. От изданието отбелязват, че в този период проблемите на България не са попадали във фокуса на Брюксел. Това обаче се променя през 2019 г., след смяната на правителството в Букурещ, когато "нарастващото безпокойство от тенденцията към авторитарност в Централна и Източна Европа премести фокуса върху София", коментират от изданието.

В публикацията са споменати основните констатации от доклада за върховенството на закона в България. Освен това е цитиран и бившият финансов министър Симеон Дянков, който твърди, че “парите от ЕС, потекли към най-бедната и днес страна в Съюза, са част от проблема”, както и че “европейските фондове са засилили корупцията и ограбването на държавата”, както и че “са използвани за купуване - пряко или чрез обществени поръчки, на много от медиите”.

Авторите споменават и видеата на Христо Иванов от “Росенец”.

Конкретният повод за присъединяването на страната към “неудобния отбор на Европа” обаче е блокирането на началото на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония - акт, който авторите сравняват с ветото на Унгария и Полша върху бюджета на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!