Евтини китайски дронове "подбиват" пазара в Близкия изток и Африка

OFFNews 18 юли 2017 в 11:43 7185 2

Евтини китайски бойни дронове

Снимка AP Photo/ Ng Han Guan

Евтини китайски дронове, копия на американските Predator и Reaper, наводниха пазара в Африка и Близкия изток. 

За първи път китайските машини са били засечени от сателити миналия октомври, когато на писта в Саудитска Арабия е заснет дрон, използван за нанасяне на удари в Йемен, съобщава Wall Street Journal. Това, което се виждало от космоса, били три безпилотни Wing Loong - реплики на най-смъртоносните американски дронове Predator. Твърди се, че китайските "събратя" имат равни на тях и дори по-добри възможности и параметри. 

Същият месец друг китайски военен дрон - CH-4 Rainbow, се появи на снимка на писта за излитане в Йордания близо до сирийската граница. Постепенно по същия начин бяха разкрити същите машини във военни бази в Египет и Обединените арабски емирства. 

Това доказва съмненията, че след като САЩ спря доставките на американските модели за съюзниците си, е отворена ниша, която Китай успешно запълва. Още повече, че машините се използват успешно в реални бойни действия. 

Докато администрацията на Обама се опитваше да въведе "дрон код" и ограничения в разпространението на опасните оръжия заради възможността от злоупотреби, Китай запълни нишата, продавайки машините на значително по-ниски цени. Това позволи много държави, някои от които със слаби правосъдни системи и липса на контрол над военните, да използват безпилотни самолети за разузнаване и поразяване на цели от дистанция. 

Най-големите опасения на Пентагона са, че тези оръжия могат да бъдат използвани срещу американски военни. Миналият месец в Сирия беше свален безпилотен самолет на иранската армия, който застрашаваше американски военни части.

За сравнение един китайски Wing Loong струва около 1 млн. долара, докато американският Reaper достига цена от 15 млн. долара. 

С насърчаването в търсенето на китайска военна продукция американската политиката за износ вреди на американските стратегически интереси по много начини, коментира пред Wall Street Journal Пол Шеър - бивш служител в Пентагона. "Това вреди на партньорските отношения на САЩ и дава предимство на съюзниците да засилят отношенията си с Китай. Това пречи и на конкуренцията", смята той.

В крайна сметка администрацията на президента Тръмп е предприела мерки за облекчаване на контрола върху износа, за да спре разрастващото се влияние на Китай в този сектор. 

Съветът за национална сигурност в Белия дом вече преразглежда политиката за износ на безпилотни апарати за премахване на пречките пред американските компании, коментира високопоставен служител от президентската администрация. 

В същото време Китай показва, че има намерение да увеличи влиянието си в Близкия изток. През март страната подписа споразумение със Саудитска Арабия за производството на 100 безпилотни бойни апарата Rainbow, включително и на подобрена, по-голяма версия CH-5. 

Според данни от китайската компания производител, досега дроновете са се доказали на бойното поле с повече от 300 поразени цели. "Основният ни конкурент? САЩ, разбира се", така коментира ситуацията главният дизайнер в китайската компания Ши Уен. 

Според прогнози на Пентагона Китай може да произведе близо 24 хил. дрона до 2023 година на обща стойност повече от 10 млрд. долара. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

18.07 2017 в 11:59

Най-големите опасения на Пентагона са, че тези оръжия могат да бъдат използвани срещу американски военни.


Да нямат никакви опасение! Не. Могат направо да бъдат сигурни в това.
:)))