Евтини китайски дронове "подбиват" пазара в Близкия изток и Африка

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2017 в 11:43 4474 2

Евтини китайски бойни дронове

Снимка AP Photo/ Ng Han Guan

Евтини китайски дронове, копия на американските Predator и Reaper, наводниха пазара в Африка и Близкия изток. 

За първи път китайските машини са били засечени от сателити миналия октомври, когато на писта в Саудитска Арабия е заснет дрон, използван за нанасяне на удари в Йемен, съобщава Wall Street Journal. Това, което се виждало от космоса, били три безпилотни Wing Loong - реплики на най-смъртоносните американски дронове Predator. Твърди се, че китайските "събратя" имат равни на тях и дори по-добри възможности и параметри. 

Същият месец друг китайски военен дрон - CH-4 Rainbow, се появи на снимка на писта за излитане в Йордания близо до сирийската граница. Постепенно по същия начин бяха разкрити същите машини във военни бази в Египет и Обединените арабски емирства. 

Това доказва съмненията, че след като САЩ спря доставките на американските модели за съюзниците си, е отворена ниша, която Китай успешно запълва. Още повече, че машините се използват успешно в реални бойни действия. 

Докато администрацията на Обама се опитваше да въведе "дрон код" и ограничения в разпространението на опасните оръжия заради възможността от злоупотреби, Китай запълни нишата, продавайки машините на значително по-ниски цени. Това позволи много държави, някои от които със слаби правосъдни системи и липса на контрол над военните, да използват безпилотни самолети за разузнаване и поразяване на цели от дистанция. 

Най-големите опасения на Пентагона са, че тези оръжия могат да бъдат използвани срещу американски военни. Миналият месец в Сирия беше свален безпилотен самолет на иранската армия, който застрашаваше американски военни части.

За сравнение един китайски Wing Loong струва около 1 млн. долара, докато американският Reaper достига цена от 15 млн. долара. 

С насърчаването в търсенето на китайска военна продукция американската политиката за износ вреди на американските стратегически интереси по много начини, коментира пред Wall Street Journal Пол Шеър - бивш служител в Пентагона. "Това вреди на партньорските отношения на САЩ и дава предимство на съюзниците да засилят отношенията си с Китай. Това пречи и на конкуренцията", смята той.

В крайна сметка администрацията на президента Тръмп е предприела мерки за облекчаване на контрола върху износа, за да спре разрастващото се влияние на Китай в този сектор. 

Съветът за национална сигурност в Белия дом вече преразглежда политиката за износ на безпилотни апарати за премахване на пречките пред американските компании, коментира високопоставен служител от президентската администрация. 

В същото време Китай показва, че има намерение да увеличи влиянието си в Близкия изток. През март страната подписа споразумение със Саудитска Арабия за производството на 100 безпилотни бойни апарата Rainbow, включително и на подобрена, по-голяма версия CH-5. 

Според данни от китайската компания производител, досега дроновете са се доказали на бойното поле с повече от 300 поразени цели. "Основният ни конкурент? САЩ, разбира се", така коментира ситуацията главният дизайнер в китайската компания Ши Уен. 

Според прогнози на Пентагона Китай може да произведе близо 24 хил. дрона до 2023 година на обща стойност повече от 10 млрд. долара. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38251

1

Denis Rizanov

18.07 2017 в 11:59

Най-големите опасения на Пентагона са, че тези оръжия могат да бъдат използвани срещу американски военни.


Да нямат никакви опасение! Не. Могат направо да бъдат сигурни в това.
:)))