Европейски съвет довечера за справедливи доставки на ваксини

OFFNews 21 януари 2021 в 07:25 1614 0

Евролидерите ще заседават онлайн тази вечер, за да обсъдят общите действия в ЕС срещу Covid-19. Те ще търсят спешно решение на проблема със забавените доставки на ваксини за Европа, както и бъдещ сертификат за ваксинираните европейци.  

В началото на седмицата ЕК заяви, че проблемът с доставките на ваксини не е в броя поръчани дози, а в недостига на производствени мощности в световен мащаб. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи темата за паспортите за ваксинирани като "чувствителна". В писмото до лидерите той допълва, че трябва да се изясни при какви обстоятелства те биха могли да се използват. 

Като абсолютен приоритет в момента Шарл Мишел откроява ускоряването на процеса на ваксиниране и допълва, че ще настоява Европейската комисия да информира за състоянието на кампанията за имунизиране, увеличаването на ваксините в бъдеще и тяхното справедливо разпределение. 

Редица европейски страни не крият тревогата си от проблемите с доставките на ваксини. Държавите търсят различни решения, които обаче застрашават единството в Съюза. Проблем е и бъдещият ваксинационен сертификат, който разделя страните - сред най-големите противници са държавите, в които голяма част от населението отказва да се ваксинира. 

Министър-председателят Бойко Борисов днес ще вземе участие във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, съобщиха от МС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови