Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Европейската комисия внася иск срещу Полша в Съда на ЕС

OFFNews 15 февруари 2023 в 20:52 1418 0

Снимка OFFNews

Европейската комисия ще внесе иск срещу Полша в Съда на Европейския съюз за решение на полския Конституционен съд, постановяващо, че полските закони са с предимство пред правото на ЕС, предаде БТА. 

Комисията инициира предварителна процедура по този въпрос срещу Полша на 22 декември 2021 г. Става дума за решенията от 14 юли и 7 октомври 2021 г., които постановяват, че договорите на ЕС не отговарят на полската конституция, и които поставят под въпрос върховенството на европейското право над националното.

През октомври 2021 г. Съдът на ЕС наложи глоба от 1 млн. евро на Полша заради неизпълнение на негово решение за замразяване дейността на Дисциплинарната камара на полския върховен съд.

Според ЕК тези решения нарушават "общите принципи на автономността, върховенството, ефективността и еднаквото прилагане на правото на ЕС, както и принципа за обвързващия характер на решенията, постановени от Съда на ЕС".

"Целта на ЕК е да гарантира, че правата на полските граждани са защитени и те имат възможност да се възползват от членството в ЕС въз основа на същите принципи като всички останали европейски граждани. Върховенството на правото на ЕС гарантира еднаквото му прилагане в целия ЕС", пишат от Европейската комисия. 

Оттам посочват още, че решенията на полския Конституционен съд нарушават член 19, параграф 1 от Договора за ЕС (ДЕС), който гарантира на европейските граждани правото на ефективна съдебна защита.

ЕК не смята полския Конституционен съд за независим и неутрален орган заради нередности в назначаването на трима от съдиите му през 2015 г. и в назначаването на неговия председател през 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!