Европейската Комисия се съгласи Росатом да продължи изграждането на единствената АЕЦ в Унгария

OFFNews 25 май 2023 в 17:19 4509 0

Снимка

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви, че Европейската комисия е дала зелена светлина за по-нататъшното участие на Росатом в довършването на нови блокове на единствената унгарска атомна електроцентрала Пакш, съобщи Euronews, цитирайки дипломат №1 на Будапеща преди участието му в срещата на външните министри на страните от ЕС.

Ръководителят на унгарското министерство на външните работи напомни, че договорите за изграждането на нови блокове на АЕЦ „Пакш“ са вече от девет години и през това време правните и технически обстоятелства са се променили. За да завърши строителството възможно най-скоро, е необходимо да се направят промени в договорите, които бяха съгласувани в Москва с представителите на Росатом. Будапеща представи промените на Европейския съюз за одобрение съгласно европейското законодателство и Европейската комисия ги е одобрила в сряда.

Сиярто каза, че решението на Европейската комисия ще ускори изпълнението на проекта Пакш и ще позволи Пакш-2 да бъде пуснат в експлоатация в началото 30-те години.

„Ядрената енергия е от решаващо значение за Унгария и изграждането на нови блокове на АЕЦ „Пакш“ е дългосрочна гаранция за сигурността на енергийните доставки на Унгария“, каза унгарският външен министър.

Ще припомним, че става дума за проекта Пакш-2 - разширение на АЕЦ "Пакш" на стойност 12 милиарда евро, който се осъществява под ръководството на Росатом и се финансира основно с руски държавен заем. Миналата година Унгарският орган за атомна енергия издаде разрешение за този проект . "Пакш" е единствената атомна електроцентрала в Унгария, чийто живот беше удължен до 2030 г. след модернизация. Според приетата енергийна стратегия Будапеща иска да увеличи производството на ядрена енергия в бъдеще. Този проект е една от причините Унгария активно да се противопоставя на всякакви санкции срещу руския ядрен сектор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!