Европарламентът защити свободата на движение на българи в ЕС

OFFNews 16 януари 2014 в 18:55 1682 0

Европарламентът в Страсбург
Европарламентът в Страсбург

Евродепутатите призоваха страните от Европейския съюз да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да повлияят на правото на свободно движение. Европарламентът отхвърли предложенията за ограничаване на броя на имигрантите в ЕС.

Временните ограничения за свободно движение на работници от България и Румъния изтекоха на 1 януари 2014 година.

С резолюция, предложена от групите на ЕНП, социалистите, либералите, зелените и Европейската обединена левица / Северната зелена левица, Европарламентът призовава държавите членки да се съобразят с разпоредбите на Договора за ЕС, засягащи свободата на движение — право, гарантирано за всички европейски граждани.

ЕП отбелязва, че с наближаването на изборите за Европейски парламент, свободното движение на гражданите на ЕС се превръща в тема на кампаниите на някои политически партии и че съществува риск този дебат да доведе до увеличаване на расизма и ксенофобията. ЕП посочва също, че високопоставени европейски политици неотдавна са направили изявления, насочени срещу правото на свободното движение.

Последните проучвания на Еврокомисията показват, че мобилните работници са нетни платци в икономиките и бюджетите на страните домакини, пише в резолюцията.

Въпреки че само 2,8% от всички граждани на ЕС живеят в държава от ЕС, различна от тяхната собствена, те са ключов елемент за успеха на вътрешния пазар и стимулират европейската икономика, заявиха евродепутатите.

Депутатите призоваха държавите членки да не дискриминират мобилни работници от ЕС, като неправилно смесват правото на свободно движение с цел работа с предполагаема злоупотреба със системите за социално осигуряване.

Те напомниха на държавите членки, че е тяхна социална отговорност да се справят със злоупотребите със системите им за социални грижи, независимо дали са дело на техните собствени граждани или на граждани на други страни от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови