Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Мнозинството в ЕП подкрепи свободата на движение на българи в ЕС

OFFNews 15 януари 2014 в 20:42 3742 4

Европарламентът в Страсбург. Снимка: Юлиуш Висожински
Европарламентът в Страсбург. Снимка: Юлиуш Висожински

В двучасовата дискусия в Страсбург мнозинството в Европарламента защити правото на движение на хора в рамките на ЕС.

Последните ограничения върху достъпа до пазарите на труда на някои страни-членки за румънски и български граждани изтекоха на 31 декември 2013 година. Днес евродепутатите обсъдиха основното право на свобода на движение в Европейския съюз заедно с представители на Комисията и Съвета, а утре ще гласуват резолюция.

На дискусията тази вечер преобладаваха положителните оценки за ефекта от свободното движение, но се чуха и предложения за временно замразяване на правото на свободно движение.

Европейската комисия съобщи, че въпреки настойчивите призиви да получи информация, че притокът на българи и румънци застрашава трудовите им пазари, нито една държава не е представила такива данни в Брюксел.

Рединг: Правото на движение не подлежи на преговори

Европейската комисия вярва, че трябва постоянно да се заявява общото безусловно право на гражданите на ЕС на свободно движение, заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг.

Това право не подлежи на преговори и ЕК ще се погрижи така и да остане, допълни Рединг.

От това право се възползват 14 милиона граждани, най-често те се преместват, за да работят. Над 70 процента от тях са в работоспособна възраст. Чухме много добре изразените опасения, събрахме данни и оценихме, че са налице достатъчно предпазни средства за предотвратяване на измамите. Отрицателните обществени нагласи нямат общо с действителността и наличната статистическа информация, коментира тя.

Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор добави, че проучванията на Комисията показват, че хората се преместват в друга държава, за да работят и са повече икономически активни от местните жители, допринасят за икономиките на приемащите държави.

Той отбеляза, че някои държавни ръководители са прикрили докладите с действителните данни за миграцията от началото на годината, с което намекна за действията на британския премиер Дейвид Камерън.

Опитът от 1 януари премахна несигурността за положението със свободното движение на българите и румънците, няма нужда допълнително да нагнетяваме дебата, а да проявим солидарност, разбиране и сътрудничество, призова той.

Куркулас: Европейските граждани са равнопоставени

От името на страните членки Димитрис Куркулас, зам.-министър на външните работи на Гърция, която председателства ЕС, посочи, че голямо мнозинство от държавите в ЕС подкрепят свободното движение.

Повечето от държавите не биха искали да има объркване между свободното движение и имиграцията, допълни той.

Куркулас отбеляза, че европейските граждани са равнопоставени и не трябва да бъдат сравнявани с граждани на страни извън ЕС, тъй като правата им са напълно различни.

Всички са съгласни, че свободното движение е право, свързано със задължения, заяви Куркулас.

ЕК разгледа твърденията за евентуални нарушения, а резултатите показват, че европейците се движат свободно, за да работят, а не за да получават социални помощи от приемащата страна. Много по-малко вероятно е те да се окажат безработни, отколкото гражданите на приемащата държава. Има злоупотреби в отделни случаи, за които са отговорни и приемащата страна, както и хора с произход извън ЕС. Всяка държава има система за предприемането за мерки срещу подобни нарушения. Договорът за ЕС не допуска мерки срещу граждани на конкретни държави, включително и квоти за достъп или за принудително експулсиране. Следим увеличаващите се ксенофобия и популизъм напоследък. Много е важно предприетите мерки да се основават на данни, а не на стереотипи, заяви Куркулас.

"ЕС донесе на Великобритания престъпници и наркомани"

Има особен вид румънци, които не търсят работа, а идват в Италия заради социалните помощи. На това трябва да бъде сложен край, заяви депутатът от "Европа на свободата и демокрацията" Франческо Сперони.

Нужни са сериозни мерки, държавите имат правото да защитят социалните си системи, заяви независимият евродепутат от Холандия Оке Зилстра. Той предложи правото на свободно движение да може да бъде временно замразявано при извънредни положения.

ЕС донесе на Великобритания престъпници, просяци и наркомани. Ще видите резултата на изборите през май, каза Джерард Бътън от Британска партия на независимостта.

Лидерът на френския Национален фронт Марин льо Пен каза, че нивата на имиграцията са достигнали границите на търпимостта.

Имиграцията във Франция дове до навлизането на роми, до социален дъмпинг, до гняв, категорична е Марин льо Пен.

Българските евродепутати

В пленарната зала в Страсбург Ивайло Калфин заяви, че британският премиер Дейвид Камерън е бил принуден да се откаже от публикуването на доклад за вредите от имигрантите върху британската икономика и социална система, който трябваше да бъде изготвен от вътрешния секретар Тереса Мей този месец.

Докладът трябваше да докаже колко опасна е емиграцията. Оказа се, че фактите за това ги няма. Нека не спираме свободното движение на гражданите. Страните членки печелят от него, заяви той.

Ивайло Калфин представи факти, според които във Великобритания на 2000 души има един българин. В град от 100 0000 души живеят 50 български граждани, а на един безработен българин се падат 600 жители на Обединеното кралство. Българските и румънските студенти внасят 30 млн. паунда годишно, за да живеят и учат във Великобритания.

Вече сме 15 януари и всички видяхме, че миграционна вълна от българи и румънци няма, а спекулациите за мащабите й са нереални, заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Моника Панайотова.

Националните правителства и европейските формации не трябва да попадат в капана на про-националистическите и анти-европейски партии, взаимствайки тяхната риторика с цел краткосрочни политически дивиденти. Подобни стратегии представляват „скриване“ от реалните проблеми и нужди на европейските граждани, чието решение изисква структурни реформи, повече образование за икономически растеж, повишаване на заетостта, особено сред младите, посочи евродепутатът.

Моника Панайотова заяви още, че подобни кампании крият риска да се забрави вярата в хората и приноса на имигрантите към икономиката и обществото на приемащата страна.

Личен пример в тази посока даде българинът Пламен Петков, който през 2012 г. загина трагично, спасявайки от удавяне 5-годишно момиченце във Великобритания и беше удостоен посмъртно с Кралски медал за доблест, припомни Панайотова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!