Европарламентът в Брюксел стои без отопление три дни от седмицата

Ружа Райчева 07 декември 2022 в 17:26 2476 5

Европейският парламент в Брюксел

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Европейският парламент в Брюксел

За да се намали потреблението на енергия, отоплението в сградата на Европейския парламент в Брюксел не работи три дни от седмицата. В четвъртък вечерта отоплението се спира и стои изключено до понеделник, като максималната температура не може да надвишава 19 градуса, научи OFFNews. 

Това лято ЕС прие регламент, с който държавите членки се съгласиха да намалят търсенето на газ с 15% в периода от 1 август 2022 г. до 31 март 2023 г. в сравнение със средното си потребление през последните пет години с мерки по свой избор.

Бе решено Европейският съвет да има възможност да задейства "предупреждение на Съюза" относно сигурността на доставките - в този случай намаляването на търсенето на газ ще стане задължително. Изключения от изискванията може да се правят за държавите членки, които имат ограничени междусистемни връзки с други европейски държави.

Държавите членки са длъжни да актуализират националните си планове с планираните мерки за намаляване на търсенето газ и редовно да докладват тези планове на ЕК. Регламентът ще бъде в сила за една година и ще бъде преразгледан преди клаузата за изтичане на срока на действие до май 2023 г.

В момента в Белгия няма задължителни мерки за намаляване на потреблението на енергия. Въпреки това белгийските власти на федерално, регионално и общинско ниво търсят начини да пестят енергия, като например изключват уличното осветление по-рано, както и осветлението на паметници и правителствени сгради между 19:00 и 6:00 часа.

Тази зима отоплението в обществените сгради в Белгия няма да минава 19 градуса, а климатикът ще работи при температура до 27 градуса. Същото се препоръчва и на предприятията, но не е задължително.

Според източници на OFFNews всеки четвъртък вечер отоплението в сградата на Европейския парламент спира и стои изключено до края на седмицата. Сградното отопление се включва отново в понеделник и съгласно приетите регламенти температурите се поддържат около максимум 19 градуса.

Според един от представителите на групата на Европейските консерватори и реформисти мярката всъщност има обратен ефект, защото за да се затопли масивната сграда на ЕП в Брюксел, е нужно още по-голямо количество енергия, след като е стояла студена три дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

07.12 2022 в 20:27

Еврак,

Когато свърши газът, обади ми се, ще те черпя! :D

То ако опитът учеше, бабите по селата щяха да изстрелват спътници. Ама не би... ;) Ей го на, тия от тоя сайт нищо не разбират, трябва да питат бабите на село. :D

https://www.theradiatorcentre.com/blog/article/63/the-advantages-and-disadvantages-of-turning-off-radiators-in-rooms -we-do-not-use

Щраусите мязат на вашите орки. :D

345

3

Джендо Джедев

07.12 2022 в 19:23

Еврак,

Бабите на село са пример за разбирачи на термодинамиката, да. :D И специалистите по ОВ не са се сетили да ги питат. :D

А иначе е ясно, че с нарушени доставки на газ няма как да не се правят икономии. И по-добре да завършиш с артък в хранилището след икономии отколкото да ти свърши газта без икономии. Или на теб ти е трудно да схванеш такива неща? ;)

345

2

Джендо Джедев

07.12 2022 в 19:18

"А фашистите в Европа ще мръзнат на 19 градуса!" мислеше си със задоволство Серьожа докато разбиваше леда на външната си тоалетна в Мухосранск. :D

 
X

Подкастът на OFFNews