Европарламентът иска визите за Косово да отпаднат

OFFNews 29 март 2019 в 15:40 2107 0

С мнозинство от 331 гласа „за“, 126 гласа „против“ и 12 гласа „въздържал се“ Европейският парламент гласува отпадането на визите за граждани на Косово при пътуване в ЕС.

Косово остана единствената балканска страна, чиито граждани все още се нуждаят от виза, след премахването на визите за гражданите на Северна Македония, Черна гора и Сърбия през 2009 г., както и за Албания и Босна и Херцеговина през 2010 г.

Решението гражданите на Косово да бъдат освободени от визовите изисквания няма да се отрази на отделните позиции на страните от ЕС за статута на Косово. Пет държави членки (Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания) не признават Косово като независима държава.

Ако бъде приет, безвизовият режим ще позволи на гражданите на Косово да пътуват до ЕС без виза до 90 дни през всеки 180-дневен период - при условие, че притежават биометричен паспорт - било то за бизнес, туризъм или семейни цели, но не и за работа.

Косовските лидери приветстваха този ход. Премиерът Рамуш Харадинай каза след гласуването, че решението "потвърждава отново, че институциите на Косово са изпълнили всички условия, определени от Европейската комисия в Брюксел миналата година." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови