Еврокомисар Йоханес Хан: Избори в Македония до април 2016 г. (обновена)

ОFFNews 02 юни 2015 в 20:15 3243 0

Йоханес Хан.

Избори за парламент в Македония ще има най-късно до април 2016 г., съобщи еврокомисарят по регионална политика и преговорите с държавите, кандидати за членки, Йоханес Хан, цитиран от NovaTv.mk.

Изявлението на Хан идва след 8-часова среща в Скопие с лидерите на 4-те най-силни политически формации в Македония - ВМРО-ДПМНЕ на сегашния премиер Никола Груевски, опозиционния Социалдемократически съюз на Македония, коалиционният партньор на Груевски и най-силна албанска партия Демократичен съюз за интеграция и опозиционерите от Демократичната партия на албанците.

Предстои да се проведе още една среща в Брюксел другата седмица, за да се доизясни кой ще проведе изборите и ще стои начело на правителството до дотогава. Засега се знае, че ако не бъде формирано преходно правителство до 10 юни, няма да има избори през април.

Преди да се проведат изборите, избирателните списъци трябва да се прочистят, за да се гарантира легитимността и честността на вота.

Западната ни съседка се тресе от политическа криза, след като преди няколко месеца опозицията разпространи записи от подслушване на Груевски и други високопоставени държавни служители, в които се говори за корупция, подкупи, терор и др. престъпления, обсъждани и извършвани от управляващите.

Последваха редица протести и контрапротести. На най-големия от протестите срещу правителството - на 17 май, се събраха няколко десетки хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови