Евродепутати поискаха Европол да разследва убийството на журналистката в Малта

OFFNews 24 октомври 2017 в 18:38 2833 2

Евродепутати поискаха ЕС да разследва регулациите за борба с прането на пари в Малта, а Европол да участва в разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, която загинала при експлозия на заложена в колата й бомба.

"Настояваме Европейската комисия да предприеме задълбочено разследване дали Малта спазва европейските регламенти срещу прането на пари", заявиха в общо изявление евродепутатите от групата на Зелените Ева Жоли и Свен Гиголд.

"Малтийското правителство не предприе сериозни действия срещу случаите на пране на пари по високите етажи на властта в страната си", отбелязаха те, цитирани от БТА.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова обяви, че "въз основа на наличната до момента информация изглежда няма основания за подозрение в системно нарушаване на европейското право в областта на предотвратяване на прането на пари". Тя все пак допълни, че Еврокомисията е поискала допълнителна информация от малтийските власти за скорошни случаи на пране на пари, в които е замесен началникът на канцеларията на малтийския премиер Джоузеф Мускат, Кийт Алън Шембри.

Депутатката Ева Жоли, която е председател на парламентарната анкетна комисия по случая "Панамски документи", поиска да се назначи международен следовател, за да се хвърли светлина върху убийството на малтийската журналистка.

Подобно мнение изказа и председателят на ЕП Антонио Таяни, който призова в разследването да участва европейската полицейска организация Европол.

За изясняването на случая малтийското правителство поиска съдействие от американското ФБР и от холандски експерти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!