Еврейски училища в Белгия са затворени заради заплахи от ислямисти

OFFNews 16 януари 2015 в 15:00 2769 0

Няколко еврейски училища в Белгия са затворени заради предупреждене, че са потенциална мишена на ислямистки бунтовници, предаде The Guardian.

В четвъртък в Белгия бе проведената мащабна антитерористична акция, по време на която двама въоръжени бяха убити, а трети арестуван след стрелба по органите на реда. Смята се, че и трите лица са белгийски граждани и принадлежат към клетки на джихадисти, наскоро завърнали се от Сирия.

Някои градове в Белгия остават с повишено внимание за опасност вследствие на кървавата престрелка в петък в източния град Вервие.

Еврейски училища в Брюксел и Антверпен бяха затворени, а часовете – отменени след официалното потвърждение, че са потенциален обект за атака от страна на радикални ислямисти, съобщи The Guardian, позовавайки се на белгийския новинарски сайт Joods Actueel.

Предпазните мерки бяха взети след изказване на външния министър на Белгия Дидие Рейндерс, в което той потвърди официално, че бързата антитерористична акция, включваща среднощни хайки е прекратена.

От своя страна, федералният прокурор Ерик ван дер Септ заяви, че случилото се през изминалата нощ няма връзка с терористичните атаки в Париж, но разкри, че в последния момент са успели да предотвратят зверство от подобен мащаб.

„Тази операция спря провеждането на голяма терористична атака. Може да се каже, че втори потенциален Париж е предотвратен“, поясни той.

В Белгия, прокуратурата заяви, при стартиране на акцията заподозрените терористи са открили огън срещу полицията във Вервие. По време на операцията не са ранени цивилни или полицаи. Заподозреният, който е арестуван и отведен в Брюксел беше определен за чеченец.

През последните години Белгия се свързва с Европейския център за радикална ислямистка дейност. Властите и изследванията на Международен център на Великобритания за изследване на радикализацията изчислиха, че около 300 белгийци са пътували към Сирия, което е най-високата концентрация на глава от населението в Европа за страна с население 11 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!