Евакуацията на цивилните от Азовстал планирана за днес

Красимир Крумов 29 април 2022 в 10:11 1671 1

Снимка УНИАН

Евакуацията на цивилните от подземията на заводите „Азовстал“ в Мариупол е планирана за днес, съобщи Ройтерс с позоваване на източник в офиса на украинския президент Володимир Зеленски. Подробности не съобщава нито агенцията, нито украинската УНИАН, която цитира съобщението.

На 26 април след срещата си с руския президент Владимир Путин генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че Москва се била съгласила да включи международни организации в евакуаирането на цивилните жители на Мариупол от катакомбите на „Азовстал“. Ден по-късно обаче Москва опроверга твърденията, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че конкретни договорки няма.

След следващата среща на генералния секретар на ООН в Киев с президента на Украйна домакинът му Володимир Зеленски направи изявление, че извеждането на хората е възможно с помощта на ООН.

Информацията за възможна евакуация днес съвпада по време със съобщение на УНИАН за раздвижване на руската армия в Мариупол и изтегляне на част нейни подразделения от града. По данни на Пентагона част от руснаците се придвижвали на северозапад, но боевете за града продължават. Според военното ведомство на САЩ Русия не контролира Мариупол и затова продължава да нанася на града ракетни и въздушни удари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews