Етнически сблъсъци в Северна Гърция

Лъчезар Вълев 07 август 2012 в 17:34 2285 1

Снимка: apolitistosteki
Снимка: apolitistosteki

Членове на крайнодясната гръцка националистическа партия „Златна зора” са нападнали офиса на неправителствената организация “Съюз на турските младежи” в Гюмюрджина (Комотини).

По разкази на очевидци, близо 150 души - членове и симпатизанти на „Златна зора”, са взели участие в протестен митинг срещу имигрантите в Гърция.

След демонстрацията националистите се отправили към генералното консулство на Турция в града.

Там са били спрени от полицията, която им е пресекла пътя и не ги е допуснала на улицата, където се намира турското консулство. По-късно гръцките националисти, ядосани от това, че на са допуснати до турското консулство, са нападнали с бутилки членовете на “Съюза на турските младежи”, които са били пред офиса на организацията в Гюмюрджина.

Корай Хасан, председател на “Съюз на турските младежи”, осъди действията на "Златна зора" и заяви, че организацията няма нищо общо с имигрантите в страната.

„Ние не сме докарали тези имигранти в Гърция. Нека протестират срещу този, който ги е докарал", каза той и призова съгражданите си да не отговарят на провокациите на националситическата партия.

Това не е първият случай на етническо напрежение между гърци и турци в тази част на страната.

През 2010 г. членове на "Златна зора" от Солун, Кавала, Лариса и остров Тасос организираха протестен митинг в центъра на Гюмюрджина под надслов "Вън турците от Тракия". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!