Етиопски бунтовници превзеха Лалибела. Застрашени ли са скалните църкви?

OFFNews 06 август 2021 в 13:12 3711 1

Снимка Getty Images

Бунтовници от северния етиопски регион Тигрей превзеха Лалибела. Градът, обявен за наследство на човечеството от ЮНЕСКО през 1978 г., е дом на 11 монолитни скални църкви от 12. и 13. век, свято място за милиони ортодоксални християни. Построен е от цар Лалибела с цел да бъде новият Йерусалим след завземането на светия град от мюсюлманите през 12. век. 

Жителите на града в Етиопия - една от първите християнски държави в света - сега бягат, докато бунтовниците настъпват, казват властите, цитирани от Би Би Си.

Хиляди бяха убити от избухването на войната миналия ноември. Стотици хиляди бяха прокудени от Амхара и Афар, където се разпростират боевете.

И бунтовниците, и етиопската армия със съюзниците й са обвинявани в нарушаване на човешките права и военни престъпления.

Зам.-кметът на Лалибела Мандефро Тадесе казва пред Би Би Си, че градът е под контрола на бунтовниците. Засега не се чува стрелба, но жителите бягат от страх за живота си. Тревогата за историческите църкви остава. Тадесе зове за помощ. Отзовава се американският Държавен департамент, който призова тигрейските сили да уважават културното наследство в Лалибела.

Правителството на Етиопия определя бунтовниците (Народен фронт за освобождение на Тигрей, TPLF) като терористична организация. Те самите твърдят за себе си, че са законното регионално правителство на Тигрей, искат блокадите да бъдат вдигнати и да се постигне политическо решение.

Църквите на Лалибела са издълбани в скала, без да са употребени други материали като дърво, хоросан или цимент. Те са групирани в три комплекса, разположени на различни места из града. Комплексите са свързани помежду си с тунели, издълбани в скалата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews