Етиопия съобщи, че Еритрея ще изтегли войските си от границата

OFFNews 26 март 2021 в 16:08 3327 0

Снимка PMEthiopia

Еритрея се е съгласила да изтегли войските си от етиопската територия по общата им граница, заяви премиерът на Етиопия в петък. Преди няколко дни той призна, че еритрейските сили са навлезли в района на Тигрей в Етиопия по време на почти петмесечна война.

„Еритрея се съгласи да изтегли силите си извън етиопската граница“, заяви премиерът на Етиопия Абий Ахмед в изявление в Twitter ден след пристигането си в столицата на Еритрея Асмара, за да се срещне с президента Исаяс Афуерки.

Етиопските национални отбранителни сили ще поемат охраната на граничната зона незабавно, каза Абий.

Министърът на информацията на Еритрея Йемане Гебремескел не е отговорил на обажданията и съобщенията на Ройтерс, търсещи коментар.

Хиляди хора бяха убити в борбата между правителствата на Етиопия и бившата управляваща партия в региона Тиграй, Тиграйският народен фронт за освобождение (TPLF), започнали през ноември.

Стотици хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си в района с население около пет милиона.

Правителството обяви победа в края на ноември, но боевете продължиха в някои области.

Организацията "Лекари без граница" заяви в четвъртък, че служителите ѝ са станали свидетели как етиопските войници са застреляли четирима цивилни в Тигрей тази седмица.

Във вторник Абий потвърди за първи път, че войски от Еритрея са влезли в Тигрей по време на конфликта, първото подобно признание след месеци на отричане. Еритрейските войски са достигнали по-далеч в района, а не само по общата граница.

Журналисти от Ройтерс съобщават, че са видели стотици войници в еритрейски униформи, пътуващи с превозни средства с еритрейски табели в големи градове и по главния път между регионалната столица Мекел и град Шир в Тигрей.

Има и много съобщения за убийства, изтезания и групови изнасилвания на цивилни от еритрейци.

Този месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че иска да види еритрейските сили заменени в Тигрей от сили за сигурност, които ще зачитат правата на човека.

Блинкън описа действията, извършени в региона, като „етническо прочистване“ - обвинения, които Етиопия отрече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови