Как язовир в Етиопия се превърна в новата гореща точка на Африка

Йорданка Веселинова 08 януари 2021 в 09:45 11600 1

Снимка DW

Проект на стойност над 4,6 млрд. долара, реализиран за 9 години от над 8500 работници, работещи почти денонощно при температури, които често доближават 50 градуса. Това е равносметката след завършването на строежа на Големия етиопски язовир "Ренесанс", който със своите 145 метра височина и почти 2 километра дължина е най-мащабното подобно съоръжение на територията на цяла Африка, съоръжение, способно да превърне Етиопия в ключов регионален играч (очаква се мощността на електроцентралата да бъде 15 000 гигаватчаса от 2022 г. като енергията ще бъде използвана както за домашно потребление, така и за износ). Нещо повече, със своите размери и мощност "Ренесанс" ще се нареди и сред най-големите язовири в света.

Как обаче в Африка се появява един от най-големите язовири в света, защо строежът му се превърна в националистическа кауза и как водите на Нил се използват като инструмент за политическо влияние?

Язовирът

За да бъдат напълнени резервоарите на най-големия язовир на територията на целия континент са необходими около 74 кубични километра вода, които според плановете на Адис Абеба трябва да бъдат събрани само за 3 години. Етиопското правителство очаква първата от общо 13 турбини да заработи до средата на тази година, за да може броят на етиопците, живеещи без електричество да спадне (към момента над 50% от населението на страната живее без електричество). 

DW

Това бързо пълнене на язовира обаче се превърна в пресечната точка между интересите на още две държави - Египет и Судан, чиито правителства заявиха, че опасността от суша е съвсем реална.

Защо е важен?

Язовирът може да направи Етиопия не само енергийно независима, но и ключов играч в региона, тъй като се очаква да бъдат произвеждани повече от 15 000 гигаватчаса електроенергия - достатъчна както за населението на страната, така и за износ. Със своята мощност "Ренесанс" изпреварва "Кариба", намиращ се на границата между Зимбабве и Замбия, който е с максимален капацитет 1 626 мегавата. Етиопският язовир ще произвежда повече електроенергия и от "Асуан" или още "Пирамидата на 20 век" в Египет, чиято максимална мощност е малко над 2000 мегавата. 

Когато "Ренесанс" започне да функционира, той ще се нареди в топ 10 на най-големите язовири в света.

Чий е водоемът?

Плановете за строежа на язовира се появяват още през 1960 г., но строежът започва едва през 2011 г. - седмици след свалянето от власт на египетския президент Хосни Мубарак. Тогава в Египет най-важните теми са Арабската пролет и неясното политическо бъдеще. Няколко години по-късно обаче, когато демонстрации от такъв мащаб няма, се появява нов проблем - почти завършеният строеж на язовира в Етиопия и заплахите за водоснабдяването и политическото влияние на страната в региона.

Според двустранното споразумение между Египет и Судан от 1959 г., Кайро се нуждае от минимум 55.5 млрд. кубични метра вода. Етиопия обаче не признава това споразумение и не е страна по него. Така напрежението между държавите от горното и долното течение на Нил продължава да играе важна роля в политическите отношения в региона.

Египет и Судан - двете държави, които ще бъдат пряко засегнати от проекта, настояват за сключването на споразумение и общ контрол над най-големия язовир в Африка.

Контролът е и основният спор между трите държави. В началото на миналата година етиопският министър на водите лаконично заяви "Това е моят язовир!" - реплика, която беше приветствана от етиопците, но приета като провокация от египтяните и суданците.

Едностранните решения на етиопското правителство пък бяха и причина за заплахите на Вашингтон, че ще спре помощите за страната. Според "The Washington Post" размерът на средствата е около 264 млн. долара.

На този фон Египет ще разположи военна база в Судан - дългогодишен съюзник на Кайро. По данни на "Arabic Defense" властите в Хартум са се съгласили тя да бъде разположена на тяхна територия, недалеч от язовира.

Впрочем според експертите "Судан ще получи много от проекта", тъй като язовирът ще намали риска от наводнения в страната, където се срещат двата основни притока на Нил - Бели и Сини Нил, пише "Financial Times".

Язовирът като националистическа надпревара

Големият етиопски язовир "Ренесанс" е не просто поредният голям инфраструктурен проект, напротив, той се разглежда и като обединяващ фактор както от египетското, така и от етиопското правителство. И двете държави се стремят да консолидират обществата си след години на размирици и вътрешни катаклизми, които породиха и криза с идентичността.

Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси се опитва да я преодолее с мегапроекти като разширяването на Суецкия канал и строежа на нова административна столица. Етиопското правителство също избра мегапроект като строежът на язовира, който е пет пъти по-голям от необходимото за покриването на нуждите на страната. Освен това строежът се превърна и в нещо като национална кауза, която ако бъде постигната ще осигури освен достъп до вода, така и до електричество.

Сблъсъкът между двете правителствени стратегии е Нил - от една страна от строежът и неправилното пълнене на язовира може да създаде водна криза в Египет, и от друга - Нил като истинската идентичност на Египет.

DW

Виртуалната война за водата:

Още в началото на изпълнението на проекта напрежението между етиопци и египтяни се обтяга, като споровете в коментарите под статии за язовира прерастват в целенасочени кибератаки. 

Така се появява групата "Cyber_Horus", която в края на юни миналата година хаква правителствени етиопски сайтове и качва на тях картинка със скелет на фараон, който в едната си ръка държи коса, а в другата - кама. Посланието е едно - "Ако нивото на реката спадне, войниците на фараона ще нападнат", както и че  трябва "етиопският народ да бъде подготвен за гнева на фараоните", пише "Foreign Policy".

Етиопия отвръща на провокацията с видео на инфлуенсър в популярната платформа TikTok. Атрактивното видео е под мотото "Нека разсеем египтяните, докато напълним язовира."

В Египет пък се появи хаштагът "#Nile4All" - "Нил за всички", като редица потребители изявиха готовността си да се присъединят към египетската армия при евентуално бъдещо нападение над Етиопия и за разрушаването на спорния язовир. (По данни на "Global Firepower Index" египетската армия е деветата по големина в света, като броят на военнослужещите надвишава 900 хил. души и още почти половин милион военни от запаса)

Етиопската позиция също е защитавана от онлайн активистите с хаштагът "#ItsMyDam" -  "Това е моят язовир".

Преговорите

Преговорите между Египет, Етиопия и Судан започнаха няколко години след започването на проекта - през пролетта на 2014 г. В средата на миналата година язовирът на Сини Нил беше завършен, а пълненето на резервоарите му започна непосредствено след това след няколко дни на силни дъждове.

Пълненето на резервоарите обаче започва преди финализирането на преговорите между Египет, Етиопия и Судан, които се водеха с посредничеството на САЩ. Впрочем, през юни миналата година преговорите се провалиха, като световните медии коментираха този провал като "зараждането на нов въоръжен конфликт в Африка".

В началото на септември американският президент защити исканията на Кайро за бавно пълнене на язовира и общ контрол над него: “В крайна сметка ще взривят язовира. И аз го казах и го казвам силно и ясно – ще взривят този язовир."

Етиопският външен министър коментира изказването на Тръмп, който подстрекавал "война" между двете държави.

Малко след това Африканският съюз започна да наблюдава преговорите между трите държави. 

В началото на тази година световните медии съобщиха, че трите държави възобновяват преговорите, като според "Дойче веле" още до края на януари сделката може да бъде постигната. Очаква се следващата виртуална среща между представителите на трите държави да се проведе на 10 януари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

09.01 2021 в 22:34

Хм. А кой им е направил ВЕЦ-а? По това може да се познае кой стои зад тая работа. Щото ако е само за тока - нищо не им струва да си турят атомни реактори.
Нещо мътна история.

Но изглежда започват съвременните водни войни. По ония места са били и някогашните водни империи, и сега от 70 години стои въпроса с Голанските възвишения.