Естонски товарен кораб потъна край Одеса след експлозия

OFFNews 03 март 2022 в 16:51 2073 2

Снимка Vista Shipping Agency AS

Естонски товарен кораб потъна близо до пристанището на Одеса в резултат на експлозия. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на естонската управляваща транспортна компания Vista Shipping Agency.

"Притежаваният от Естония кораб "Хелт" потъна край пристанището на Одеса след експлозия", съобщиха корабни агенти.

Ръководителят на компанията Игор Илвес заяви пред агенцията, че корабът може да е бил ударен от мина.

"Корабът е окончателно потънал", каза той. Двама членове на екипажа са на спасителна лодка, а други четирима са в неизвестност."

Корабът плава под панамски флаг. Украйна твърди, че руските военноморски сили са принудили товарния кораб да се отклони в опасна зона, за да го използват като "жив щит".

През последната седмица стратегическото пристанище Одеса беше атакувано от инвазионните сили на Владимир Путин и имаше твърдения за опити за десант. Украинските военни твърдят, че Русия е принудила плаващия под панамски флаг кораб "Хелт" да се отклони, за да може да го използва за прикриване на движението на военните кораби.

"За безопасността на гражданското корабоплаване Военноморските сили на Украйна затвориха корабоплаването в северозападната част на Черно море", заяви Генералният щаб на въоръжените сили. "В същото време Черноморският флот на Русия продължава тактиката на руските сухопътни сили, които се опитват да се скрият зад живота на цивилното население."

Украйна също така твърди, че руският флот е обстрелвал други два граждански кораба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови