Естония забрани на гражданите внасянето на санкционни стоки от Русия, не може да изнасят натам евро

Красимир Крумов 21 юни 2022 в 10:21 1240 0

Новите мерки влизат от 10 юли с шестия санкционен пакет на ЕС

Снимка Скрийншот ЕРР

Новите мерки влизат от 10 юли с шестия санкционен пакет на ЕС

Пълната забрана на частни лица да внасят санкционирани стоки от Русия влиза в сила в Естония от 10 юли. Това съобщи държавната компания за телевизия и радио ЕРР. Така в Естония на практика ще заработи шестият санкционен пакет на ЕС.

Забраната е във връзка с наложените от ЕС санкции и трябва да предотврати възможността за покупка от физически лица на руски стоки, които носят значителни приходи на руския бюджет, което от своя страна допринася за финансирането на въоръжената агресия срещу Украйна.

Проверка за изпълнение на новите ограничения ще се осъществява с митнически контрол по всички ГКПП и пощенските клонове и на практика засяга обикновените граждани.

Данъчно -  митническото управление на Естония препоръча да се обърне специално внимание на пълната забрана за внос на алкохолни напитки с концентрация под 80%. “Алкохол вече няма да може да се внася от Русия независимо от количеството.” - съобщи в ефира на ЕРР Еерик Хелдна, ръководител на Националната митническа дирекция. Сред забранените стоки попадат също така мебели, дърва, торове и др. В приграничните райони това ще означава край на покупките на строителни и селскостопански материали в магазини от руската страна - дограма, врати, пейки, всичко това попада под забраната. Забранени са също автомобилните гуми, въглищата,

От агенцията напомнят на естонските граждани, че нарушаването на санкциите е престъпление. „В зависимост от естеството при първо и неумишлено нарушение няма да бъде образувано наказателно производство.” - коментират данъчните власти.

От данъчното ведомство в Талин припомнът също така, че износът за Русия на луксозни стоки, в т. ч. потребителска електроника също попада в санкционния списък. При излизане от Естония в Русия не може да се изнасят евро, стоки с двойно предназначение и т. н. стоки от луксозен характер. В частност, например, телефон айфон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews