ЕСПЧ задължи Русия да плати обезщетение на граждани, засегнати от войната в Грузия

OFFNews 29 април 2023 в 10:55 1142 0

съд

Снимка Архив

Европейският съд за правата на човека в Страсбург.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург задължи Русия да изплати общо около 130 млн. евро обезщетение на грузински граждани за нарушаване на правата им по време на войната през 2008 г., съобщиха от съда.

Това е допълнително решение на ЕСПЧ по иск на грузинското правителство, който е по член 41 от Европейската конвенция за правата на човека и не е обхванат от основното решение от 2021 г. Тогава съдът постанови, че Русия е извършила нарушения на правата на човека в отцепническите региони на Грузия - Южна Осетия и Абхазия, по време на руско-грузинската война от август 2008 г., напомня "Свободна Европа".

Сумата, определена от ЕСПЧ, включва 3,2 млн. евро във връзка с убийството на най-малко 50 цивилни, като общо заявленията за такова обезщетение са 116.

2,7 млн. евро са за други 116 цивилни, станали жертва на произволно задържане и нечовешко и унизително отношение, а 640 000 евро трябва да бъдат изплатени на 16 грузински военнопленници, пострадали от изтезания.

115 млн. евро са присъдени заради практиката да се възпрепятства завръщането на грузински граждани по домовете им в окупираните територии, което е засегнало най-малко 23 000 души.

Други 8,2 млн. евро са присъдени на 142 души, пострадали от липса на адекватно разследване от руска страна на смъртта на цивилни граждани по време на активната фаза на военните действия.

През март 2022 г. Русия беше изключена от Съвета на Европа след началото на пълномащабната си инвазия в Украйна. В отговор Москва каза, че няма да се съобразява с решенията на ЕСПЧ, издадени след тази дата. Руският президент Владимир Путин подписа съответния закон през юни. Съдът отбелязва, че от септември 2022 г. Русия е престанала да бъде страна по ЕКПЧ.

Съдът казва, че изтеглянето на дадена страна от Съвета на Европа и конвенцията не освобождава правителството ѝ от задълженията му по документа по отношение на всяко действие, предприето преди оттеглянето.

На 8 август 2008 г. руските войски навлязоха на територията на Грузия. В резултат на войната Москва засили контрола си над отцепническите региони на Грузия - Абхазия и Северна Осетия, които се обявиха за "независими държави", признати само от лоялни на Москва страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!