ЕС замрази преговорите с Швейцария по програми за наука и образование

OFFNews 17 февруари 2014 в 11:28 1551 0

ЕС замрази преговорите с Швейцария по програми за наука и образование

Европейският съюз замрази преговорите с Швейцария за участието й в научноизследователски и студентски програми след проведения в страната референдум за ограничаване на имиграцията.

Преговорите включваха обмена на учени в изследователската програма „Хоризонт 2020“ и обмен ана студенти в образователната програма „Еразъм“. Развитието на преговорите зависеше от това дали Швейцария ще се съгласи да вдигне миграционните ограничения над гражданите на Хърватия.

След проведения референдум по въпроса за ограничаване на имиграцията в Швейцария обаче швейцарското правителство няма право да сключва международни договори, които биха нарушили вота.

По време на референдума за ограничаването на имиграцията в Швейцария 50,3% от участниците във вота гласуваха "за", а 49,7% от хората - "против". 

Свободното движение на хора между Европейския съюз и Швейцария е основен принцип, който няма да поставяме под въпрос, заяви говорителят на Европейската комисия Джо Хенън по повод оставащите ограничения за гражданите на Хърватия.

Ограниченията над миграцията няма да бъдат вдигнати веднага, както се очакваше да стане, но се обсъждат решения, които да не позволят хърватските граждани да бъдат дискриминирани, посочи по този повод швейцарския министър на правосъдието Симонета Сомаруга.

В отговор на решението за отлагане на вдигането на ограниченията на миграцията ЕС реши да замрази за момента преговорите с Швейцария за научноизследователските и научните програми. Преговорите ще бъдат подновени, след като Швейцария подпише протокола за вдигане на миграционните ограничения на хърватски граждани, обясни Джо Хенън.

В същото време стана ясно и че ЕС отлага преговорите с Швейцария за ново споразумение за укрепване на отношенията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!