ЕС спря парите на Румъния

30 октомври 2012 в 11:45 1323 1

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Може да се наложи Румъния да върне на ЕС 400 млн. евро, отпуснати й като средства за развитие, заради злоупотреби, съобщи "Франс прес".

Агенцията се позовава на високопоставени държавни служители в Румъния.

Заради нередности в усвояването на пари по програми в областта на регионалната политика, транспорта, човешките ресурси и  конкурентоспособността, от миналата седмица Европейската комисия временно спря плащанията по тези програми.

Сумата от 400 млн. евро  представлява  22% от общо 1,8 млрд. евро, които е страната е получила за 2012 г.  

Ако до два месеца Румъния не се справи с нередностите в усвояването на средствата, Еврокомисията предупреди, че плащанията ще бъдат спрени и съществува възможност да си поиска средствата обратно или ще намали изплащането по вече приключени проекти.

Според румънския министър по европейските въпроси Леонард Орбан  корекции трябва да бъдат направени в железопътния и пътния транспорт. Той смята, че ако трябва да се връщат пари на Брюксел, неминуемо ще бъде засегнат държавният бюджет на Румъния.
За  създалата се ситуация министърът обвинява  некомпетентната румънска администрация, но същевременно не изключва, че при усвояването на еврофондовете е  имало  измами и конфликти на интереси при усвояването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови