ЕС ще се опита да убеди Китай да се откаже да подпомага Москва

OFFNews 01 април 2022 в 12:24 1757 0

Снимка Архив

Европейският съюз ще се опита да убеди Китай да се откаже да подпомага Москва в противодействието й срещу санкциите на Запада. Това ще стане на виртуална среща на върха днес, предаде Франс прес.

От своя страна Пекин ще се стреми да поднови икономическите си връзки с Европа, допълва БТА. 

Председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, ще разговарят от името на държавите членки с китайския премиер Ли Къцян, а след това и с президента Си Цзинпин.

"Срещата ще бъде фокусирана върху ролята, която насърчаваме да играе Китай, за да бъдат упражнени върху Русия цялото необходимо влияние и натиск. Това не бе първоначалната цел на срещата на върха, превръща се в такава по необходимост", заяви държавният секретар по европейските въпроси на Франция Клеман Бон.

Според европейски висш служители "от основно значение е да знаем дали Китай използва влиянието си за установяване на примирие, на хуманитарни коридори" или "подпомага Москва да заобикаля" санкциите, увеличавайки обема на купуваните горива или чрез финансова помощ.

Пекин е решил да не осъжда нахлуването в Украйна и приветства в началото на март своето "непоклатимо" приятелство с Москва, защитавайки "разумната" загриженост на Русия за сигурността си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!