ЕС с ултиматум към САЩ за нов договор за трансфер на данни

OFFNews 06 ноември 2015 в 17:07 3050 1

Снимка AP

Европейският съюз постави ултиматум на САЩ - до три месеца да се постигне на ново трансатлантическо споразумение за трансфер на данни, съобщава "Блумбърг".

Изискването идва, след като Европейският съд в Люксембург отмени 15-годишния договор между САЩ и ЕС. Причината е, че чрез него американските служби можеха да получат безпрепятствен достъп до кореспонденцията, както и до други лични данни, на гражданите на ЕС.

Заместник-председателят на Европейската комисия Андрус Ансип е настоял за новото споразумение до три месеца.

"Комисията беше помолена да предприеме бързи действия. Това е, което правим. Днес ние предоставяме ясни насоки и се ангажираме с ясна времева рамка да приключим настоящите преговори", казва той.

Европейският съд в Люксембург миналия месец принуди Евросъюза и САЩ да се върнат на масата за преговори. Според него съществуващата "защитена област" в досегашното споразумение, предназначена да улесни потока от търговски данни през Атлантика, не успява да спре американските спецслужби да получат достъп до личната кореспонденция и данни на европейските граждани. Съдиите определиха, че това също компрометира правото на гражданите на ЕС да оспорват използването на въпросните данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews