ЕС разширява санкциите срещу Беларус

OFFNews 15 ноември 2021 в 13:45 972 0

Съветът на ЕС съобщи, че разширява санкциите срещу Минск заради обстановката по границата на ЕС с Беларус, предаде БТА.

С решението се допълват показателите за включване в европейските санкционни списъци. ЕС ще може да ограничава физически и юридически лица, които организират или допринасят за дейности на режима на непризнатия от Евросъюза президент Александър Лукашенко.

Според Блока Лукашенко умишлено излага живота на мигрантите в опасност и разпалва кризата по външните граници на ЕС, за да отвлече вниманието от репресиите и нарушенията на човешките права в Беларус.

Евросъюза въведе първите си санкции срещу Минск през октомври миналата година заради президентски избори в Беларус от август 2020 г. и гоненията срещу мирни протестиращи, представители на опозицията и журналисти.

Общо 166 физически и 15 юридически лица са обхванати от санкциите. Сред тях са Александър Лукашенко и неговият син и съветник по националната сигурност Виктор Лукашенко, както и други представители на държавното ръководство. Санкциите включват забрана за пътуване и запор на имущество в ЕС.

През юни ЕС въведе забрана за прелитане на европейското въздушно пространство и на достъпа до европейски летища за беларуски превозвачи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови