ЕС потвърди дългосрочната си подкрепа за Украйна

OFFNews 02 януари 2023 в 20:47 1316 1

Урсула фон дер Лайен

Снимка БТА/АП

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди днес в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че ЕС ще подкрепя Украйна в дългосрочен план, за да отблъсне руската инвазия, предаде ДПА.

"Изразих моята подкрепа от все сърце и отправих най-добри пожелания на украинския народ за 2023 г.", написа Фон дер Лайен в "Туитър".

"ЕС ще е до вас колкото е необходимо. Ние подкрепяме вашата героична борба", тази "битка за свобода срещу една брутална агресия", обърна се председателката на Европейската комисия към украинския народ.

Тя припомни, че Европейският съюз осигурява тази зима на Украйна генератори, електрически крушки, места за временно настаняване и училищни автобуси, и обяви, че Брюксел скоро ще започне да отпуска на месечни траншове обещания пакет помощ за Киев в размер на общо 18 милиарда евро.

Фон дер Лайен загатна за своя предстояща визита. "Очаквам с нетърпение скоро да се срещнем отново в Украйна", написа тя.

Украинският президент обяви в "Туитър" след телефонния разговор, че страната му очаква този месец първия транш от европейската макрофинансова помощ, предаде Ройтерс.

Зеленски благодари на Фон дер Лайен за подкрепата и каза, че двамата са координирали подготовката на среща на върха ЕС-Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!