ЕС отложи новия спасителен транш за Гърция

Елица Мартинова 13 ноември 2012 в 08:11 1639 1

Жан-Клод Юнкер, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Жан-Клод Юнкер, Снимка: ЕРА/БГНЕС

На среща в понеделник финансовите министри от еврозоната решиха да отложат спасителния транш от 30 млрд. евро, който трябва да подпомогне Гърция.

Отпускането на финансовата помощ бе отложено, тъй като Еврозоната още не е постигнала консенсус по всички процедурни въпрос.

Сред спорните все още теми е какъв срок да се даде на Гърция, за да погаси дълга си към Европейската централна банка. Неясноти има и около въпроса кои да са кредиторите на страната.

На срещата в понеделник бе отчетен значителният напредък, който страната отбеляза в последните месеци. Особени похвали Гърция получи за одобрения миналата седмица строг бюджет за 2013 г.

„Гърция направи огромни бюджетни усилия и ние не можем да останем безразлични към това тяхно постижение“, коментира след срещата френският финансов министър Пиер Московиси.

Въпреки това обаче директорът на МВФ Кристин Лагард уточни, че по отпускането на транша има още несзавършени задачи.

„Все още предстои да се извършат някои оценки на ангажиментите по заема за Гърция, но работата ни е почти към края си“, уточни Лагард.

Министрите решиха да отпуснат 10-годишен срок за възстановяване на икономиката на Гърция. До 2020 г. страната трябва да сведе дълга си до 120% от БВП.

Еврогрупата си даде още седмица време, в която да обмисли възможни решения. Те ще се срещнат отново на 20 ноември.

„Много сме близо до финалния етап на сделката и ще направя всичко възможно въпросът да се реши на 20 ноември“, заяви лидерът на Еврогрупата Жан Клод Юнкер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!