ЕС отхвърли обвиненията във ваксинен национализъм

OFFNews 09 март 2021 в 20:12 1628 0

Снимка consilium.europa.eu/

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отхвърли днес обвиненията във "ваксинен национализъм", отправени към ЕС, като изтъкна, че съюзът не е спирал експорта на ваксини срещу COVID-19, докато във Великобритания и САЩ има пълна забрана за техния износ, предаде БТА.

ЕС беше критикуван заради значително по-бавната ваксинационна кампания спрямо Великобритания и САЩ, както и за това, че прави много по-малко от Китай, Русия и Индия за доставянето на ваксини на бедните държави.

Миналата седмица съюзът подразни чуждестранните купувачи, като подкрепи решението на Италия да спре пратка с ваксини на компанията "Астра Зенека" (AstraZeneca) за Австралия.

В пространно изявление председателят на Европейския съвет защити стратегията на блока.

"Без Европа нямаше да е възможно разработването и производството на няколко ваксини за по-малко от година, а солидарността на ЕС помогна на бедните страни да получат първите си дози", подчерта той.

Мишел взе на прицел вдигането на шум около доставките на ваксини от Китай и Русия в други страни.

"Не бива да допускаме да бъдем подвеждани от Китай и Русия, два режима с доста различни ценности от нашите, защото те организират съвсем ограничени, но шумно разгласявани операции за доставка на ваксини на други," изтъкна той.

Председателят на Европейския съвет подчерта, че както Китай, така и Русия, са ваксинирали по-малко свои граждани, отколкото ЕС.

"Европа няма да използва ваксините за пропагандни цели. Ние пропагандираме своите ценности", отбеляза още той.

Мишел защити също и системата за контрол на износа на ваксини, произведени в страните от ЕС.

"Нашата цел е да попречим на компании, на които сме поръчали и предплатили дози ваксина, да ги изнасят в други напреднали държави, при положение че не са ни доставили обещаните количества", каза той и допълни:"Европа не е спирала да изнася."

Шарл Мишел заяви още, че през идните месеци ЕС ще стане водещият в света производител на ваксини и че е най-добре подготвен да адаптира бързо производството си към вирусните мутации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови