ЕС обяви, че отхвърля ултиматума на Иран за ядрената сделка

OFFNews 09 май 2019 в 18:19 3038 0

Снимка EPA

Европейските лидери обявиха, че отхвърлят "ултиматума" на Иран за ядрената сделка. 

Иран се оттегли от ключови ангажименти по международната ядрена сделка от 2015 г., година след като САЩ се изтеглиха от нея.

Президентът Хасан Рoхани заяви, че ще поддържа запасите на обогатен уран в страната, вместо да ги продава в чужбина. Освен това той заплаши да възобнови производството на обогатен уран за 60 дни.

В същото време САЩ засилиха санкциите срещу Иран, като добавиха стоманата, желязото, медта и алуминия към секторите, на които бяха наложени наказателни мерки.

Американският президент Доналд Тръмп подписа указа вчера - навръх първата годишнина, откакто изтегли САЩ от международното споразумение за иранската ядрена програма. 

Тръмп заплаши Иран с още санкции, ако не "промени радикално поведението си".

Той увери, че "благодарение на нашите действия, иранският режим има проблем с финансирането на своята кампания на насилие и терор, а икономиката му пропада в безпрецедентна депресия".

Европейските лидери се обявиха днес в подкрепа на ядреното споразумение. Те подчертаха, че се надяват да спасят подписаното през 2015 г. международно споразумение и да избегнат опасността натискът на САЩ да доведе до ескалация на напрежението.

Страните от ЕС заявиха в общо комюнике, че продължават да държат на опазването и цялостното прилагане на ядреното споразумение. То е от съществено значение за неразпространението на ядрени оръжия, от което са заинтересовани всички. Въпреки, че отхвърлиха иранските заплахи, европейците потвърдиха, че са поели твърд ангажимент за "отменяне на санкциите в полза на иранския народ" и изразиха съжаление за решението на САЩ да наложат отново ограничения.

"Трябва да работим, за да убедим едните и другите, както и Иран, да останат част от ядреното споразумение", подчерта френският президент Еманюел Макрон при пристигането си в Сибиу. Не трябва да се поддаваме на напрежението и да се стига до ескалация, а да бдим над колективната си сигурност, добави той, цитиран от Франс прес и БТА.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови