ЕС ни пита дали да има лятно и зимно часово време. Как да гласуваме?

OFFNews 05 юли 2018 в 21:52 14444 3

Европейската комисия започна обществено допитване за смяната между лятно и зимно часово време, която се извършва два пъти годишно в страните от ЕС.

След редица искания от страна на граждани, от Европейския парламент и от страни членки на ЕС Еврокомисията реши да проучи функционирането на действащите разпоредби за лятното часово време и да прецени дали те трябва да бъдат променени.

Онлайн гласуването, в което може да се включи всеки гражданин на ЕС, ще продължи до 16 август. 

Въпросникът е публикуван на следния линк: https://ec.europa.eu/info/consultations/2018-summertime-arrangements_bg

Въпросникът е изготвен на всички официални езици на ЕС (без ирландски) и отговорите могат да бъдат изпратени на всеки език на ЕС. 

В голяма част от държавите от ЕС има дълги традиции по отношение на лятното часово време, които датират от Първата и Втората световна война или от петролната криза през 70-те години на XX век. Тогава лятното часово време е имало за цел предимно пестене на енергия. Имало е и други основания, като например пътната безопасност, увеличаването на възможностите за развлечения вечер при по-дълги дни или просто хармонизиране на националните практики с тези на съседни държави или основни търговски партньори.

Разпоредбите за лятното часово време на равнище ЕС съществуват от 80-те години на XX век.

Някои държави членки на ЕС неотдавна изпратиха до Комисията писма по въпроса: Финландия поиска да се прекрати смяната на часа два пъти в годината, а Литва призова за преразглеждане на настоящата система, за да се вземат предвид регионалните и географски различия.

През февруари 2018 г. Европейският парламент прие резолюция, в която иска от Комисията да извърши задълбочена оценка на директивата и ако е необходимо, да изготви предложение за нейното преразглеждане.

В резолюцията се потвърждава също, че е „от съществено значение да се поддържа единен за ЕС режим на часовото време дори след изтичането на извършваните два пъти годишно промени на часовото време“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

3

tchit64

07.07 2018 в 08:07

Като чул че белите местят времето ту напред ту назад индиянският вожд си казал: това само бледоликите могат да го измислят - да отрежат парче от одеалото отпред, да го пришият отзад и да си мислят че е станало по дълго.

6000

2

Yanko Nachkov

07.07 2018 в 01:22

Кой те манипулира, бе, брат? На мен ми е приятно през лятото да си играя с децата до 22:00 и още да е светло... Манипулиран ли съм? Е, да, аз съм си сова/бухал (нощна птица), но и за вас чучулигите е по-изгодно...
А иначе, сървърът си работи, при това на чист български :-)

12007

1

5roff

06.07 2018 в 18:32

Манипулациите започват:

"Поради технически причини нашият сървър временно не работи.
Моля извинете ни за всички евентуални неудобства, причинени от това."

Лятното часово време допринася за икономията на енергия и безопасността на движението толкова, колкото строевата подготовка в казармата допринася за боеспособността на армията!

Единствената полза от него е за управляващите - точно като строевата подготовка, лятното/зимно часово време насажда рефлекс за безмозъчно подчинение: наля-во, надяс-но, кръ-гом, ходом-марш, стой, зимно, лятно,... дай си парите, бегом-марш, ... наведи-се... и от тук нататък става нецензурно.

Гласувайте, иначе ни преръщат в овце и ни стрижат, колят и заплождат когато и както си поискат.