ЕС не призна т.нар. ''избори'' в анексираните украински области

OFFNews 11 септември 2023 в 14:37 810 0

Жозеп Борел

Снимка Getty Images

Жозеп Борел

Европейският съюз категорично осъди провеждането на т. нар. "избори" в Крим и Севастопол, както и в окупираните части от украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел по повод последните местни избори в Русия и посочените завзети украински области, предаде БТА.

Вчера Централната избирателна комисия на Русия съобщи, че партията на президента Владимир Путин "Единна Русия" печели на регионалните избори в четирите украински области. Отчетеният резултат е 74,63% в полза на президентската партия при 100% преброени бюлетини.

Днес Жозеп Борел определи изборите като безполезен опит на Русия да узакони незаконния си военен контрол и опит за присвояване на части от Украйна. Той заяви, че това е поредно явно нарушение на международното право от страна на Русия, включително на Устава на ООН и независимостта, суверенитета и териториалната цялоост на Украйна:

"ЕС не признава и няма да признае нито произвеждането на тези така наречени "избори", нито техните резултати. Политическото ръководство на Русия и онези, които участват в произвеждането им, ще понесат последствията от тези незаконни действия."

Борел посочи, че изборите в Украйна са преминали на фона на принудително и незаконно предоставяне на паспорти от страна на Русия, включително на деца, принудително изселване, широко разпространени нарушения и злоупотреби с правата на човека, както и сплашване и нарастващи репресии срещу украински граждани от страна на Русия и нейните незаконно назначени власти във временно завзетите области от Украйна.

Руските власти засилиха вътрешните репресии, като въведоха военна цензура и по-нататъшни гонения срещу опозиционни политици, организации на гражданското общество, независими медии и други критични гласове с помощта на законодателство и политически присъди. Това доведе до ограничения на гражданските и политическите права, възпрепятства много кандидати да се явят на изборите и ограничи избора на руските избиратели и достъпа им до точна информация за кандидатите, пише още в изявлението на Борел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки