ЕС иска Международната агенция за атомна енергия да защити ядрените централи в Украйна

OFFNews 07 март 2022 в 12:02 1089 0

Снимка iaea.org/

Европейският съюз е поискал от ядрения надзорен орган към ООН - Международната агенция за атомна енергия, да защити ядрените централи на Украйна и да осигури международна помощ в случай на авария, пише Ройтерс. 

Две от украинските атомни централи - затворената "Чернобил" и най-голямата в Европа - "Запорожие", сега са под руски контрол. В петък украинските власти съобщиха, че руските сили са превзели "Запорожие", след като подпалиха съседно учебно съоръжение. Руското министерство на отбраната обвини за атаката украински "диверсанти".

„Искам МААЕ да направи всичко възможно, за да гарантира ядрената безопасност на ядрените съоръжения на Украйна при сегашните условия на война“, написа ръководителят на енергийната политика на ЕС Кадри Симсън в писмо до директора на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

Той призова и МААЕ да мобилизира международната общност да предостави помощ на Украйна в случай на извънредна ситуация.

В писмото се казва още, че Русия "трябва незабавно да прекрати насилствените си действия срещу Украйна и да върне всички ядрени съоръжения на Украйна под пълен оперативен и регулаторен контрол". 

В неделя украинският производител на електроенергия ДТЕК призова западните страни, НАТО и ООН да въведат забрани за полети над зоните с атомни централи в Украйна.

Също така ЕС се готви спешно да свърже европейската електроенергийна система с украинската мрежа, което ще позволи на Украйна да получава аварийно захранване от Европа, ако атаките доведат до прекъсване на тока, отбелязва Ройтерс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови