ЕС и САЩ с нови санкции, Вашингтон се цели в близките на Путин и яхтите му

OFFNews 02 юни 2022 в 21:26 3504 4

Снимка https://www.superyachtcontent.com/

Американското министерство на финансите установи, че яхтата "Олимпия", плаваща под флага на Каймановите острови е свързана с Путин

Новите санкции срещу Русия са одобрени днес от посланиците на държавите от ЕС. Това съобщи френското председателство на Съвета на ЕС в Туитър. Правителството на САЩ прие също днес нов списък от санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, предаде Ройтерс.

Приетите текстове отговарят на решенията на Европейския съвет в началото на седмицата. Новите санкции обхващат забраната за внос на петрол по море и предвидените изключения. Допълва се, че санкциите ще бъдат разширени и към вноса на петрол през тръбопроводи, "веднага щом е възможно". Отчита се, че заедно с мерките, предприети от Германия и Полша, до края на годината руският петролен внос в ЕС ще спадне с 92 на сто.

Въвеждат се санкции срещу представители на руските сили за сигурност и руски военни, отговорни за зверствата в киевското предградие Буча. Мерките засягат също производства, свързани с войната в Украйна, олигарси и разпространители на руска пропаганда, както и членовете на техните семейства.

Още три руски банки, сред които и "Сбербанк", се изключват от международната разплащателна система "Суифт". Разширява се забраната за износ към Русия на химически изделия и високи технологии. Въвежда се забрана за разпространението на още три руски медии, източник на дезинформация, както и за предоставянето на услуги на руски дружества.

Предвижда се Съветът на ЕС да одобри новите санкции "на подпис". Утре текстовете ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС, уточнява председателството.

Санкциите на САЩ са насочени срещу няколко яхти, свързани с руския президент Владимир Путин, брокерска фирма за яхти и челист, който според американските власти действа като посредник за руския лидер.

САЩ и други западни държави въведоха безпрецедентни санкции срещу руската икономика от началото на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари, включително срещу централната банка на Русия и срещу нейни важни финансови институции.

В речта си "За състоянието на Съюза" през март Байдън каза, че САЩ ще работят за конфискуване на яхтите, луксозните апартаменти и частните самолети на богати руснаци, които имат връзки с Путин.

Американското министерство на финансите установи, че два плавателни съда - "Грейсфул", плаващ под руски флаг, и "Олимпия", плаващ под флага на Каймановите острови, са свързани с Путин. Руският президент, които бе санкциониран на следващия ден след началото на нахлуването в Украйна, е имал множество пътувания с яхтите, включително в Черно море заедно с беларуския лидер Александър Лукашенко миналата година, заяви американското министерство на финансите.

Министерството установи също две други яхти, за които твърди, че са използвани от Путин и са собственост на санкционирана руска компания.

Ведомството въведе също така санкции срещу базираната в Монако брокерска фирма "Импириъл яхтс", която позволява на собственици на суперяхти, включително на руски олигарси, да отдават под наем плавателните си съдове, когато не ги използват, както и авиационна компания, която според министерството е замесена в схема за прехвърляне на летателни апарати на офшорна компания с цел избягване на санкциите.

Правителството на Байдън включи в черния си списък и Сергей Ролдугин, челист и диригент, срещу когото вече бяха въведени санкции от Европейския съюз заради връзките му с Путин. По силата на американските санкции се замразяват активите му в САЩ, а на американски физически и юридически лица се забранява да имат бизнес отношение с него.

Държавният департамент въведе санкции и срещу петима руски олигарси и членове на руския елит, включително срещу говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

4

Ран Босилек

03.06 2022 в 07:39

Нещо санкции за Турция? Те започват нова незаконна операция в границите на Сирия.

210

3

Merc

03.06 2022 в 00:23

https://twitter.com/i/status/1532349675545804806

10298

1

AntiZ

02.06 2022 в 22:12

Може ли да бъде утрепан кремълският съсел?"В Русия има 15 улици на името на Желябов, 26 улици се казват Степан Халтурин и 31 улици, кръстени на Перовски. И тримата ЦАРЕУБИЙЦИ!" Хахаха, тези изверги ще кръстят сигурно 101 улици, няколко града и десетки квартали на името на тоя, който го гръмне!
https://youtu.be/uLpY3pFVKdY