Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ердоган затяга още контрола над армията, жандармерията провери НАТО-вска база

Според Ердоган Гюлен е само пионка и зад него стои друга "движеща сила"

OFFNews 31 юли 2016 в 15:12 6216 2

Ердоган затяга още контрола над армията

Снимка БГНЕС, архив

Турският президент затяга контрола над армията, провеждайки някои реформи в ръководството ѝ. В състава на Висшия военен съвет ще бъдат включени повече министри, се казва в съобщение на турското правителство, публикувано днес в официалния държавен вестник.

В състава на Съвета ще бъдат включени вицепремиерите и министрите на правосъдието, на вътрешните работи и на външните работи.

Това е последната от серията сериозни стъпки, които президентът Реджеп Тайип Ердоган направи, за да постави армията твърдо под контрола на правителството след опита за военен преврат на 15 юли.

В същото време от въоръжените сили са уволнени още 1389 души, по подозрения с връзки турския ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, който е обвинен от властите като ръководител на преврата. Според ТАСС сред уволнените военни има 9 генерали и множество офицери. Уволнени са и главният военен съветник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Али Язъджъ, адютантът на началника на Генщаба на турската армия Левент Тюрккан и директорът на секретариата на министъра на отбраната Тефик Гек.

Над 1100 души бяха уволнени от жандармерията, част от която действаше заедно с армията при опита за преврат. Общият брой на уволнените след пуча войници и офицери надхвърли 3000.

Новината за новите уволнения дойде часове след като президентът Тайип Ердоган обяви, че планира промени във въоръжените сили, сред които и закриване на военни академии. Тези стъпки целят военните да преминат твърдо под контрола на правителството.

В същото време снощи близо 1000 полицаи са обкръжили подстъпите към базата "Инджирлик",  в която са базирани сили на САЩ и НАТО. Силите на реда са били тежко въоръжени и са пристигнали в базата с бронирани машини. Според вестник Хюриет властите са получили сигнал за нов опит за преврат и затова към базата са били изпратени по тревога стотици полицаи. Обикновени хора също са тръгнали към "Инджирлик", но са били спрени от силите за борба с безредиците.

В съобщение в Туитър, обаче, турският министър по евроинтеграцията Юмер Челик обяви, че в базата е проведена обикновена проверка на сигурността във връзка с опита за преврат в средата на месеца.

Турското правителство използва въведеното извънредно положение, за да затвори най-малко 131 вестника, телевизии и радио станции, издателства и новинарски агенции.

В интервю за телевизионния канал Хабер, турският президент Реджеп Ердоган заяви, че духовникът в изгнание Гюлен е само пионка и зад него стои друга "движеща сила".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!