Ердоган: За мен гръцкият премиер не съществува

OFFNews 24 май 2022 в 15:55 3876 3

Реджеп Ердоган

Снимка БТА/Архив

Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вече не признава лидера на съседна Гърция Кириакос Мицотакис и отменя срещата си с него, насрочена за втората половина на тази година. Ердоган обвинява Мицотакис в действия в ущърб на Турция.

Той смята, че по време на посещението си в САЩ Мицотакис ще се опита да блокира сделката за продажба на американски изтребители F-16 на Турция, съобщава Би Би Си.

"За мен вече няма човек на име Мицотакис", посочи Ердоган след заседание на кабинета. И допълни, че няма да има повече работни срещи с гръцкия министър-председател.

Напрежението между двете съседни държави ескалира, след като миналата седмица Кириакос Мицотакис призова Конгреса на САЩ да подкрепи забраната за участие на Турция в програмата за закупуване на изтребители от следващо поколение F-35.

Забраната бе наложена, след като през 2019 г. Анкара закупи от Русия системата за противовъздушна отбрана S-400. 

Турските власти смятат, че Атина настройва властите на САЩ срещу Турция и по други въпроси, по-специално опитвайки се да провали и сделката за F-16. Те твърдят, че това е нарушение на споразумението между Атина и Анкара да не въвличат трети страни в споровете си.

Гърция заяви, че не възнамерява да участва в "риторична война".

НАТО като възпиращ фактор

Конфликтът възникна едновременно с конфронтацията на Турция с останалите страни от НАТО за членството на Швеция и Финландия в алианса. Двете скандинавски страни подадоха молба за присъединяване, а Анкара е единственият член на пакта, който се противопоставя на това.

Делегации от Швеция и Финландия ще проведат разговори в Анкара утре за кандидатурите.

Турция обвинява двете скандинавски държави, че са приютили членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която тя смята за терористична организация, както и последователи на Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на опит за преврат през 2016 г.

Турция отправя подобни обвинения към Гърция. Ердоган заяви, че повторното приемане на Атина в Североатлантическия алианс през 1980 г. е било грешка.

Отношенията между Турция и Гърция винаги са били напрегнати. Особено след 1974 г., когато военен конфликт раздели територията на Кипър, а северната част на острова остана под контрола на Анкара.

Следващото голямо предизвикателство дойде през 2020 г., когато Турция започва да проучва газови находища край бреговете на Северен Кипър.

Досега двете държави не влязоха в открит конфликт заради общото си членство в НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

24.05 2022 в 16:46

"On a second thought", то май няма голям смисъл от НАТО вече.
Видя се, че прехвалената руска армия е един башибозук който освен да краде и избива цивилни за друго не става.

2073

2

Johnny B Goode

24.05 2022 в 16:42

Финландия и Швеция ще са в НАТО скоро, а руските подлоги могат да квичат на умряло колкото си искат.