Ердоган: Турция не признава властта в Сирия за законна

Вилдан Байрямова Последна промяна на 24 февруари 2019 в 17:37 1931 2

Реджеп Ердоган

Снимка АА

Ние не можем да признаем статус на законна власт на Башар Асад, той не я заслужава, казва турският президент Реджеп Ердоган в интервю пред CNN Turk.

Той подчертава, че зоната за сигурност в североизточната част на Сирия трябва да бъде създадена в съответствие с интересите на Турция и „никакви други варианти не са приемливи“. „Ако зоната се формира с цел гаранции за границите на Турция, то е съвършено логично тя да бъде контролирана от турските сили. Става дума за турската граница, която е подлагана на обстрел, затова ние сме принудени да предприемаме стъпки за отстраняване на заплахата по крайграничните територии“, коментира Ердоган.

Турският лидер смята, че заплахата трябва да се ликвидира в нейните основи, а не да се прилагат мерки в отговор на ракетните обстрели на турска територия. Той отбелязва, че е необходимо да се постигне стабилност и безопасност в сирийските райони на изток от река Ефрат, граничещи с Турция така, както това е направено в Джераблус и Ел-Баб. „По този въпрос Турция може да се надява единствено на себе си. Страните в Европа, които се плашат само при споменаването на темата за бежанците, няма да ни помогнат“, констатира президентът.

„Със затварянето на границите за бежанците страните от Запада изискват Турция да приема всички сирийци, търсещи защита по границите ни. Отворените граници обаче предполагат и вероятност от постоянни заплахи за националната сигурност. Това е недопустимо и ние не веднъж сме разговаряли за това с партньорите от диалога в Сочи и Астана“, подчертава Ердоган. Освен това за Анкара е много важно изтеглянето на войските на САЩ от Сирия да не предизвика процеси, противоречащи на интересите на Турция и да навреди на териториалната цялост и на политическото единство на тази страна, допълва той.

Според него е особено важно всички страни да се придържат към общо мнение по въпроса за териториалната цялост на Сирия, а „Турция няма да позволи от извеждането на американските войски да спечелят терористите“. В същото време Ердоган счита, че турско-сирийското споразумение от1998 г., подписано в Адана, подпомага успешното провеждане на антитерористичните операции в Сирия.

„Ние не можем да признаем на Асад статуса на законна власт, която той не заслужава. Според споразумението от Адана, Турция е в правото си да води борба с терористите на сирийска територия. Това е добра възможност за Турция. Дори в периодите, когато отношенията ни с режима на Асад бяха положителни, никой в Дамаск не е поемал инициативата за едностранно оттегляне от споразумението, а това означава, че то остава в сила“, посочва Ердоган.
„Можем ли ние в днешните условия да констатираме отсъствие на заплаха от терористите на ПКК по границите на Турция? Не можем“, казва той и се аргументира с кървавия атентат от 2013 г. в Рейханлъ, когато са убити над 50 души. Президентът подчертава, че Турция не може да си затвори очите пред подобни терористични атаки, а Дамаск няма правото да анулира въпросното споразумение.

„Понякога се чуват твърдения, че режимът на Асад не се е обръщал с молба към Турция за намеса в ситуацията в Сирия. Обаче всичко е казано конкретно в Аданското споразумение. Изключително е важно, че президентът на Русия Владимир Путин също се позова на този документ. Действията на Турция са основани на нормите на ООН и ще предприемем всички необходими стъпки за гарантиране на собствената ни сигурност“, подчертава той.

Ердоган за пореден път обвинява САЩ заради военната им подкрепа за кюрдските отряди за народна защита и твърди, че Вашингтон е реализирал близо 23 000 оръжейни доставки за тях в северната част на Сирия. „Това оръжие след време ще започне да се продава и вече се търгува в Сирия. Какво ще се случи после, това е друг въпрос. Например, ИДИЛ закупува много видове въоръжения в северните райони на Сирия. Присъствието на Ислямска държава в този регион вече е към финала. Много се надявам САЩ да дадат своя принос в подкрепа на политическото урегулиране на конфликта в Сирия“, казва още той в интервюто.

Ердоган коментира и настоящата власт в Египет и подчертава, че няма намерение да се среща с президента Абдул-Фаттах Ас-Сиси. „Предлагат ми да посреднича в диалога с Ас-Сиси, на което отговарям, че нямам никакво намерение да се срещам с него. За да се случи това, първо трябва в Египет да бъде обявена мащабна амнистия и всички затворници да бъдат освободени. Аз искрено уважавам египетския народ, но не мога да кажа същото за Ас-Сиси“, подчертава турският лидер. Според него, от момента, в който Сиси е завзел властта в Египет, там са били екзекутирани 42 души, сред които 9 деца, а това той не може да приеме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

2

Hissarion

25.02 2019 в 11:31

Накрая Турция и Израел ще отхапят по парче от Сирия, а за самите сирийци ще остане малко земя около руската база. Така се разпространява в днешно време демокрацията.

7699

1

Комита

24.02 2019 в 18:23

Тя па турската власт щото е много законна... :D