Ердоган се закани да ликвидира кюрдите в Тал Рифат

OFFNews 25 март 2018 в 18:44 4707 1

Ердоган се закани да ликвидира кюрдите в Тал Рифат

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган призова в неделя САЩ да предадат сирийския град Манбидж на сирийския народ и увери, че ако американците не го направят, турската армия ще влезе в района, за да ликвидира терористите от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“, предава турското издание Daily Sabah, цитирано от "Фокус".

„САЩ трябва да предадат Манбидж от терористите от ОНС/ПКК на истинския му собственик – сирийския народ“, заяви Ердоган по време на митинг на управляващата в Турция „Партия на справедливостта и развитието“.

„Ако терористичната групировка ОНС не бъде изведена от Манбидж, ние ще сме принудени да ги ликвидираме, подкрепени от сирийския народ“, добави той.

„Ще изчистим Тал Рифат от терорисите от ОНС/ПКК, за да завършим операция „Маслинова клонка“, посочи турския президент, визирайки военната операция на турската армия срещу кюрдските формирования в северозападния сирийски район Африн, започнала на 20 януари. На 18 март турските ВС и техните съюзници от „Свободната сирийска армия“ (ССА) превзеха административния център на областта – град Африн.

Вчера Ердоган съобщи, че Анкара е готова за провеждането на нови военни операции в Сирия. Турция предприе на 20 януари операцията "Маслинова клонка" в района на Африн, насочена срещу сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа и Партията на демократичния съюз, които Анкара смята за терористични организации, свързани с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Турското издание припомня, че сирийският град Манбидж е център на споровете между съюзниците в рамките на НАТО – Турция и САЩ. Анкара иска от Вашингтон да обезоръжи ОНС и да осигури изтеглянето им на изток от река Ефрат, като усилията в тази насока датират още от времената на бившия американски президент Барак Обама. САЩ обещаха да изпълнят исканията, но засега не са го направили, което, според Daily Sabah, е довело до силното обтягане на отношенията между двете страни.

Като част от усилията за помирение между съюзниците в НАТО, Анкара се опитва да постигне споразумение, което да доведе до изтегляне на ОНС от Манбидж и бъдещата администрация на града. По-рано този месец външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че страните са постигнали разбирателство по въпроса, но засега няма официално споразумение между Анкара и Вашингтон.

Според свидетелства на източници, запознати с въпроса, турската и американската армия трябва да обезпечат сигурността в Манбидж, след като той бъде напуснат от частите на ОНС и двете страни трябва да контролират процеса на изтегляне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

26.03 2018 в 11:41

Т. е. Турция ще заграби и Манбижд без бой. След като кюрдите свършиха мръсната работа в боя срещу ислямистите, спонсорирани от Ердоган.