Ердоган се срина физически в ефир: спряха предаването и предизборната му кампания

Изборите зад граница започнаха днес, вотът в Турция е на 14 май

OFFNews 27 април 2023 в 18:22 10847 3

Реджеп Ердоган

Снимка БТА/АП

Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган получи внезапен здравословен проблем по време на излъчвано на живо телевизионно интервю. То бе прекъснато, политикът бе приет в болница, а към днешна дата предизборната му кампания е спряна в условия на започнало гласуване в чужбина за президентските и парламентарните избори, чийто първи тур в Турция е насрочен за 14 май.

Внезапно прекъснатото интервю бе излъчвано на 25 април вечерта. 20 минути по-късно Ердоган се върна и обясни, че страда от грипен вирус, който му е причинил стомашни проблеми.

69-годишният политик прекъсна кампанията си само два дни след началото ѝ. Тя е най-тежката за него досега и се провежда на фона на опустошителните последствия от двете земетресения в Турция от 6 февруари. Те бяха с магнитуд 7,8 и 7,6 по Рихтер, отнеха живота на над 50 хил. души - основно в Турция, но също и в съседна Сирия - и сринаха десетки хиляди сгради. Последното надигна сериозна вълна от критики заради опасението, че големите разрушения в сеизмичния район са не само плод на земетресенията, но и на допуснато некачествено строителство.

Ердоган отмени три изяви в Централен Анадол, планирани за сряда, с обяснението, че по съвет на лекарите е трябвало да си остане у дома. След това отмени и планираните си за четвъртък събития, включително откриването на първата турска атомна електроцентрала в Аккую на средиземноморското крайбрежие. Вместо да присъства, бледият и уморен Ердоган се включи онлайн, както направи и руският му колега Владимир Путин.

Ердоган страда от вирусен гастроентерит, каза министърът на здравеопазването на Турция Фахретин Коджа и увери, че президентът ще се завърне към програмата си възможно най-скоро.

Изборите в Турция: ще успее ли Ердоган да остане на власт?

Основният опонент на Ердоган на изборите за президентския пост - 74-годишният Кемал Кълъчдароглу - получи подкрепата на шест политически партии. Той бе сред опозиционните лидери, пожелали бързо възстановяване на настоящия държавен глава.

Последните социологически проучвания показват, че резултатите на двамата са близки и Кълъчдароглу има сериозни шансове за победа, отбелязва Би Би Си.

Въпреки че първият тур в Турция предстои, гласуването в чужбина вече започна от днес. У нас българските турци могат да упражнят правото си на глас в погранични избирателни пунктове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

28.04 2023 в 10:01

Новината е гадна, не мога да злорадствам, но много ми се иска дъртия пърч да се разкара от политическата сцена!

22548

2

dolivo

28.04 2023 в 08:20

Руското Фсб ще му помогне да срине опонента, се страхувам аз.

Ердо е троянския кон в Нато.

Бг е троянския кон в Ес, въпреки, че Русия има и Унгария.

Сложна работа...

345

1

Джендо Джедев

27.04 2023 в 21:08

На 15 май ще се срине и психически. Щото на 14 май ще се е сринал електорално.
 
X

Да помогнем на украинските деца!