Ердоган пусна Швеция в НАТО

OFFNews 23 октомври 2023 в 17:47 4045 2

Ердо

Снимка БТА/АП

Реджеп Тайип Ердоган.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е внесъл протокол за приемане на Швеция в НАТО в турския парламент за ратификация, съобщиха от кабинета му в понеделник, предаде АП.

Ердоган отлагаше ратификацията на членството на скандинавската държава, обвинявайки Стокхолм, че е твърде мек към кюрдските бойци и други групи, които той смята за заплаха за сигурността на страната си. Също така Анкара бе гневна заради поредицата протести, при които се стигна до изгаряне на Корана в Швеция.

Всички 31 съюзници в НАТО трябва да одобрят членството на Швеция. Турция и Унгария все още не са го ратифицирали.

В кратко изявление на президентската дирекция по комуникации се казва, че Ердоган е подписал протокола за присъединяването на Швеция към НАТО, който след това е бил внесен в турския Меджлис.

Швеция и съседна Финландия изоставиха десетилетнния си статут на военна необвързаност, след като президентът Владимир Путин нареди на руските войски да нахлуят в Украйна през февруари 2022 г., търсейки защита в системата за сигурност на НАТО. Финландия се присъедини към военния съюз през април.

По-рано този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Турция бързо да ратифицира членството на Швеция във военната организация.

„Много съюзници биха искали да видят бърз напредък по тази ратификация“, каза Столтенберг пред Асошиейтед прес, след като председателства среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. „Швеция изпълни това, което обеща, и сега се нуждаем от ратификация на шведското членство.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

23.10 2023 в 21:06

Усещам силно магнитно поле около турския фес. Звучи ми познато.

2159

1

Kilca

23.10 2023 в 18:22

Още един мноого голям среден пръст за другаря Владимирович….
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки