Ердоган обяви, че Турция е убила новия лидер на Ислямска държава

OFFNews 01 май 2023 в 11:18 1301 0

Реджеп Тайип Ердоган

Снимка БТА/АП

Реджеп Тайип Ердоган

Турските сили са убили предполагаемия лидер на групировката "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, съобщи президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

ИД обяви миналата есен, че Абу Хюсеин ал-Курайши е поел ръководството на групировката, след като тогава неговият предшественик бе убит. Сега тя не коментира думите на Ердоган.

Президентът заяви пред телевизионния канал TRT Turk, че лидерът на ИД е бил "неутрализиран" при операция на турската разузнавателна агенция MIT в събота.

Няма независимо потвърждение на думите на Ердоган, който се намира в предизборна кампания преди президентския вот в Турция на 14 май.

Разузнавателната агенция MIT е следила Курайши от "дълго време", заяви Ердоган и увери, че "ще продължим борбата си с терористичните организации без никаква дискриминация", без да предоставя подробности.

Сирийски източници, цитирани от агенция Ройтерс, заявиха, че операцията е проведена в северния град Джандарис, който се намира близо до турската граница.

През ноември миналата година джихадистката групировка обяви смъртта на своя лидер Абу ал-Хасан ал-Хашеми ал-Курайши. САЩ заявиха, че той е бил убит при операция на бунтовническата Свободна сирийска армия в югозападната част на Сирия в средата на октомври 2022 г.

Той поема управлението на групата, след като предишният лидер Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши взриви себе си и семейството си, когато американските специални сили обкръжиха скривалището му след престрелка през февруари 2022 г. Тогава американският президент Джо Байдън обяви, че тази операция "премахна основна терористична заплаха за света".

Някога ИД владееше 88 000 кв. км територия, простираща се от Североизточна Сирия през Северен Ирак, и налагаше бруталното си управление на почти осем милиона души, припомня Би Би Си. През 2019 г. групировката беше прогонена от последната си част от територията, но през юли ООН предупреди, че тя продължава да представлява заплаха. Смята се, че в Сирия и Ирак тя разполага с между 6 000 и 10 000 бойци, които са базирани предимно в селските райони и продължават да извършват нападения от типа "удари и бягство", засади и крайпътни бомбени атентати.

Регионалните филиали на ИД представляват заплаха и в други конфликтни зони по света. Според ООН най-активните и добре установени мрежи са базирани в Афганистан, Сомалия и басейна на езерото Чад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !