Ердоган обеща смъртно наказание за превратаджиите

OFFNews 16 юли 2017 в 08:23 6650 0

Стотици хиляди турски граждани отбелязаха тази нощ първата годишнина от неуспешния опит за преврат, последван от масови арести и уволнения и разделение в обществото, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Море от хора, развяващи национални флагове, се събра в Истанбул, за да чуят речта на президента Реджеп Тайип Ердоган, в която той обеща да накаже враговете си и възхвали невъоръжените граждани опълчили се миналата година срещу разбунтувалите се войници и танковете им.

"Те [враговете] не проявиха милост, когато насочиха пушките към моя народ", каза Ердоган и добави: "Какво имаше моят народ? Те имаха своите флагове - също както днес - и нещо още по-важно: Те имаха своята вяра".

"Никой, който предава този народ няма да остане ненаказан", заяви турският президент и отново обеща да възстанови смъртното наказание в Турция, ако парламентът приеме такъв закон.

„Взе ли моята нация оръжия? Тръгна ли моята нация срещу мерзавците и предатели, с оръжия в ръце? Моята нация тръгна с вярата си и знамена. Няма друг подобен пример. Няма друга нация, която да спре куршумите с гърди. Няма друга нация, която да спре танковете с юмруци“, каза той, цитиран от "Фокус".

Ердоган заяви, че превратаджиите са се опитали да унищожат държавата и цивилизацията, поробвайки страната и нацията.

Той обясни, че предстои да се обсъди продължаването на извънредното положение и подчерта, че волята на народа за смъртни присъди може да бъде одобрена от парламента.

Връщането на тази крайна наказателна мярка би означавало, че Турция няма да стане член на Европейския съюз, посочи Ройтерс. Агенцията припомни, че правозащитни организации и някои западни правителства твърдят, че Ердоган използва въведеното след опита за преврат извънредно положение, за да премахне опозиционни фигури, сред които правозащитници, прокюрдски политици и журналисти.

В речта си Ердоган заяви, че би желал арестуваните лидери на преврата да се изправят пред съда, облечени "в специални униформи също като в Гуантанамо". Думите му бяха по повод полемиката тази седмица, след като един от заподозрените превратаджии се яви в съдебната зала с тениска с надпис на английски "hero" (герой), допълни Франс прес.

7400 полицаи, военни и цивилни служители и преподаватели бяха уволнени от постовете им в навечерието на годишнината от преврата. До момента близо 150 000 души от публичния сектор и близо 50 хиляди военни, полицаи, магистрати, преподаватели и журналисти бяха арестувани по обвинения в тероризъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови