Ердоган каза на Швеция и Финландия да не убеждават Турция за НАТО

OFFNews 17 май 2022 в 12:13 2429 0

Реджеп Тайип Ердоган

Снимка Архив

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че двете скандинавски държави не трябва да си правят труда да изпращат делегации, за да убеждават Турция.

Президентът на Турция се противопостави на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО - само няколко часа след като те заявиха, че ще поискат членство.

Реджеп Тайип Ердоган заяви, че двете скандинавски държави не трябва да си правят труда да изпращат делегации, за да убеждават Турция - ключов член на НАТО - в своите кандидатури.

Той е разгневен заради готовността им да приемат кюрдски бойци, отбелязва Би Би Си.

Без подкрепата на всички членове на НАТО Швеция и Финландия не могат да се присъединят към военния алианс.

В понеделник Швеция заяви, че Европа живее в опасна нова реалност, визирайки нахлуването на Русия в Украйна.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ходът на Финландия и Швеция за присъединяване към 30-членния военен съюз не заплашва пряко Москва, но подчерта, че всяко разширяване на военната инфраструктура ще предизвика отговор от страна на Кремъл.

На пресконференция в понеделник Ердоган заяви, че Турция се противопоставя на кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО, описвайки Швеция като "люпилня" за терористични организации.

Турция обвинява двете скандинавски държави, че приютяват членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) - група, която тя разглежда като терористична организация, и последователи на Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на опита за преврат през 2016 г.

През 2019 г. двете скандинавски държави наложиха оръжейно ембарго на Анкара след нахлуването ѝ в Сирия.

В понеделник, говорейки в парламента в Хелзинки, финландският външен министър Пекка Хаависто заяви, че е изненадан от позицията на Турция, но добави, че правителството му не се интересува от "пазарлъци" с г-н Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови