Ердоган към Армения: Отворете си архивите и тогава говорете за геноцид

OFFNews 24 април 2019 в 15:49 6459 0

Реджеп Ердоган, симпозиум

Снимка АА

Турският президент Реджеп Ердоган призова Армения и всички останали страни да отворят архивите си така, както е направила Анкара, а историците да определят имало ли е арменски геноцид в Османската империя.

Той се произнесе пред участниците в симпозиума за развитието, визията и приноса на архивите към историческите изследвания, който се провежда точно на 24 април – датата, призната от редица страни като ден за почит към паметта на над 1, 5 милиона арменци през 1915 г. Турската държава категорично отказва да се примири с този факт, говори за него като за "събитията от 1915 г." и периодично отправя яростни критики към държавните лидери.

Ердоган посочи, че архивите на Турция за периода на Османската империя притежават рекордните 31 милиона класифицирани документи, а имало и твърде много изчезнали в епохата на Ататюрк, която той нарече "време на еднопартийно управление". „Ние отворихме архивите си. Армения, ти също имаш архиви, отвори ги, третите страни също да прочетат това, което имат. Тогава да дойдат историците. А после ние, политиците, да разговаряме. Който иска да намери истината, вратите на нашите архиви са докрай отворени“, каза държавният глава. Според него османският архив е съкровище, което съдържа историята на повече от 40 държави.

„Турция пази спомена за огромните си географски територии. Търсенето на отговорите за много международни проблеми в османските архиви не е напразно. Ако в географските територии се възстанови справедливостта, с архивните документи, които притежаваме, правото ще намери своето място“, коментира Ердоган. Той подчерта още, че ще бъде от голяма полза за културата на страната, ако османският турски език започне да се изучава в средния курс.

Турският лидер подчерта убеждението си, че страните, които са скочили да поучават Анкара за „арменския случай“ и борбата й с тероризма, и й изнасят уроци по човешки права и демокрация, притежават „кърваво минало“. „Виновните за убийствата на огромни маси човешки същества през последните векове днес нахлузиха маските на човешките права и свободи. Нито турците, нито мюсюлманите са виновни за смъртта за онези 4 милиона души от времето на Кръстоносните походи.Тези, които сега говорят за геноцид, са изтрили от паметта си еврейската плячка в Европа. Все още чуваме писъците на невинните в пустините на Либия и Алжир. Казах на френския президент: още си нов, но аз знам за кланетата в Алжир и Руанда. Когато разкопавате кланетата, геноцидите, мъченията, ще видите същите тези, които днес крещят за демокрация и свободи“, заяви в острата си реч Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови