Ердоган и Путин заедно на опера в Москва

OFFNews 03 април 2019 в 13:21 1862 1

Р.Ердоган, Вл.Путин

Снимка АА

Турският президент Реджеп Ердоган ще посети Москва на 8 април и заедно с руския си колега ще гледат операта „Троя“ в Болшой театър, съобщава Анадолската агенция.

Това ще бъде трета среща на двамата лидери за тази година. Те ще открият турско-руската година на културата и туризма, и ще участват в заседанието на Съвета за двустранно сътрудничество на високо равнище. Ключова точка от планираните преговори са енергетиката и сделката за доставката на руските ракетно-зенитни комплекси С-400 в Турция. Заради руските ракети САЩ отказват да доставят на Турция изтребителите бомбардировачи от 5-о поколение Ф-35. А точно преди една година по време на визитата на Путин бе направена първата копка на първата в страната АЕЦ „Аккую“.

На 23 януари т.г. Ердоган бе на еднодневна работна визита в Москва, където се състояха преговори с участието на министри и други официални лица от двете страни. Освен отношенията между Турция и Русия, бяха обсъдени въпроси от регионален и международен характер, най-вече ситуацията в Сирия.

На 14 февруари Ердоган участва в 4-атата среща на лидерите на страните – гаранти за примирието в Сирия. Тогава за пореден път държавните глави на Турция, Русия и Иран обсъдиха съвместните си усилия за политическото урегулиране на конфликта в Сирия. През 2018 г. Ердоган и Путин проведоха 18 телефонни разговора и 7 двустранни срещи. На 3 април 2018 г. президентът на Русия посети Анкара и в хода на преговорите двамата лидери се договориха за съкращаване на сроковете на доставка в Турция на руските зенитно-ракетни комплекси С-400.

След инцидента с руския бомбардировач Су-24 от 24 ноември 2015 г., свален с ракета въздух-въздух от турски изтребител Ф-16 до сирийско-турската граница, Ердоган впрегна цялото правителство и дипломацията, за да се извини на Кремъл. Русия тогава наложи безпрецедентни санкции срещу Анкара и беше необходима повече от година за размразяване на двустранните отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови