Ердоган и Путин обсъдиха зърнената сделка в телефонен разговор

Мая Младенова 02 август 2023 в 18:36 1551 2

Ердоган (л) и Путин (д)

Снимка Архив

Ердоган (л) и Путин (д)

Президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин обсъдиха т.нар. черноморска зърнена сделка в телефонен разговор, съобщиха от двете страни.

Било е договорено и посещение на Путин в Турция, се казва в изявление на турското президентство.

Ердоган е изразил позицията, че не трябва да се предприемат стъпки, които биха довели до покачване на напрежението във войната, и е подчертал важността на Черноморската инициатива, която той смята за „мост на мира“.

Дългосрочното спиране на Черноморската инициатива няма да е от полза за никого, е посочил Ердоган. Цените на зърното, които са намалели с 23% по време на периода на изпълнение на сделката, са се увеличили с 15% през последните две седмици, добавил турският държавен глава.

Ердоган е благодарил на своя колега за двата противопожарни самолета-амфибия, изпратени от Русия в Турция за борбата ѝ с горските пожари. Освен това е изразил задоволството си от нарастващия интерес на руските туристи към Турция и изрази увереността си, че тази година с общи усилия ще бъде подобрен рекорд в туризма.

Путин, от своя страна, е заявил готовност страната да се върне в зърнената сделка, ако условията ѝ бъдат спазени, се казва в изявление на Кремъл. Москва е готова да се върне към споразуменията от Истанбул, „веднага щом Западът действително изпълни всички задължения към Русия, заложени в тях“, заявил руският държавен глава.

„В частност Владимир Путин очерта принципната позиция на Русия във връзка с прекратяването на „пакетните“ споразумения за износ на украинско зърно от черноморските пристанища и деблокиране на доставките на руски храни и торове“, се казва в изявлението на Кремъл.

„Беше отбелязано, че в условията на пълна липса на напредък в изпълнението на руската част от „зърнената сделка“ поредното ѝ удължаване е загубило смисъл. Беше потвърдена готовност за връщане към Истанбулските споразумения веднага щом Западът реално изпълнява всички заложени в тях задължения към Русия“, пише в съобщението.

„Беше подчертано, че с оглед на нуждите на страните, които имат най-голяма нужда от храни, се разработват надеждни варианти за доставка на руско зърно, включително на безвъзмездно. Този въпрос беше обсъден по същество на втората среща Русия-Африка на срещата на високо равнище, проведена наскоро в Санкт Петербург. Беше изразена нагласа за сътрудничество в тази област с Турция и други заинтересовани държави“, се казва в изявлението.

Русия спря участието си в Черноморската инициатива за зърно през юли. Сделката беше сключена за първи път с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г. и подновена три пъти и се смята за ключова за глобалната продоволствена сигурност. Русия многократно заплашваше да се оттегли от споразумението, като го направи за първи път през октомври 2022 г. и след това се присъедини отново няколко дни по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки