Енергоатом: Запорожката АЕЦ е напълно изключена, дизеловите генератори имат нафта за 10 дни

OFFNews 09 март 2023 в 09:34 4116 2

Снимка Архив

ЗАЕЦ

Последната комуникационна линия между окупираната от руската армия Запорожка атомна електроцентрала и украинската еренгийна система е била изключена в 3:53 часа сутринта на 9 март в резултат на руски ракетен обстрел, съобщи украинският ядрен оператор „Енергоатом“.

„В момента станцията е без електроенергия и е в режим на изключване за пети път от началото на окупацията. Петият и шестият енергоблок са изключени, а 18 дизелови генератора са включени, за да задоволят енергийните нужди на самата Запорожска атомна електроцентрала. Горивото за генераторите ще издържи за 10 дни. Започна обратното броене на времето“, предупреждава операторът.

„Ако не бъде възможно да се възстанови външното електрозахранване на станцията през тези 10 дни, може да се стигне до радиационна авария, която ще има глобални последици“, алармира още „Енергоатом“.

Освен това, всички украински ядрени електроцентрали, разположени в територии под контрола на Украйна, са намалили мощността си поради заплахата от ракетен обстрел. Към 6:30 ч. в четвъртък всички енергийни блокове произвеждат сумарна мощност от 4700 МВт за енергийната система.

Заради окупацията на станцията и намесата на представителите на Росатом в нейната работа, способността на Украйна да поддържа Запорожката атомна електроцентрала в безопасен режим е значително ограничена.

„Нужни са спешни действия от цялата международна общност, за да бъдат отстранени от територията на Запорожката АЕЦ руските терористични групи, а тя да бъде предадена под пълен контрол на компетентния законен оператор - украинската „Енергоатом“ - и да се възстановят условията за спазване на ядрена, радиационна и физическа безопасност на обекта“, се казва още в изявлението на украинския оператор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

09.03 2023 в 10:30

Дотука ни докара "миротворецът" Путин. Хайде, че отивам да правя сега жива верига около МОЧА!

-1650

1

ob1

09.03 2023 в 09:31

Оркопоклонниците, горди ли сте с действията на "армията" си?
Напълно достойни наследници на шиб@няците от 1986, дето криеха аварията в Чорнобил. Същите мръсници като бай ви Тошо, дето прави манифестация под радиоактивния дъжд. Москалска сган...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика