Елтън Джон призова за по-широко тестване за ХИВ

OFFNews 01 декември 2020 в 13:24 1262 0

Снимка facebook.com/EltonJohn

Елтън Джон подкрепи водещи британски благотворителни организации в борбата срещу СПИН, като призова за по-широко тестване за ХИВ в Англия, за да се намали броят на заболелите до 2030 г., съобщи фондация "Томсън Ройтерс".

За да отбележат Световния ден за борба със СПИН, Комисията по ХИВ, Националният тръст срещу СПИН-а и фондацията срещу СПИН-а на Джон публикуваха 20 препоръки за предотвратяване на новите случаи на предаване на вируса за 10 години.

Те призоваха тестовете за ХИВ да станат масова практика при регистрирането на нов пациент от лекар, при правенето на цитонамазка и при приемането по спешност в болница. Организациите предложиха също тестовете да се предлагат и в аптеките в районите с повече заразени.

"Това, което научихме тази година, е колко са важни тестовете, а тестването за ХИВ е в основата на прекратяването на появата на нови случаи на заразени от вируса в Англия", заяви Елтън Джон. 

Неговата фондация е събрала почти половин милиард долара за борбата със СПИН-а. 

"Това, тестовете срещу ХИВ да станат достъпни и рутинни за здравната система, не само означава, че хората могат да бъдат лекувани, но ще премахне и стигмата, която ни спира", допълни музикантът. 

Повече от 38 млн. души по света са болни от СПИН, като жертвите на болестта от началото на 80-те досега са близо 33 млн. души. 

Комисията за борба с ХИВ ще препоръча Великобритания да стане първата страна предотвратила разпространението на болестта до 2030 г., като се стреми да намали случаите с 80% до 2025 г. В Англия заразените със СПИН са близо 100 хиляди души.

"Тази цел е напълно постижима... Но това няма да се случи, ако не правим нищо за нея и само продължаваме както досега", заяви Дебра Голд, изпълнителен директор на Националния тръст срещу СПИН-а.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !