Сайтът на "Уикилийкс" заработи отново

14 август 2012 в 15:19 2594 0

Създателят на WikiLeaks Жулиан Асанж
WikiLeaks founder Julian Assange arrives at Belmarsh Magistrates' Court in London February 24, 2011. The court is expected to rule on Thursday whether Assange should be extradited to Sweden where he is accused of sex crimes. REUTERS/Stefan Wermuth (BRITAIN - Tags: CRIME LAW POLITICS)

Скандалният уеб сайт "Уикилийкс" се завърна онлайн, след като функционирането му бе прекъснато за повече от седмица от т. нар. "атака за отказ на услуга", или DDoS, съобщи bTV. С тази атака на практика сайтът беше недостъпен.

Обикновено жертви на такива атаки са популярни уеб сървъри, като целта е те да станат недостъпни от интернет. "Уикилийкс" е бил претоварен с трафик от 10 гигабайта на секунда, което го е направило бавен и неизпълняващ командите на потребителите. Отговорност за сриването на сървърите е поела група, наречена „Антилийкс”.

Новинарското подразделение на "Уикилийкс" съобщава, че атаката е започнала малко след изтичането на имейли, свързани с видео наблюдение и електронни четци на регистрационни номера от страна на софтуерната компания Trapwire. Нейната цел е да предсказва терористични актове.

"Уикилийкс" се е сдобил с електронните писма след хакерски пробив в американската компания за разузнаване Stratfor. Сайтът публикува милиони имейли от Stratfor през февруари, много от тях свързани с правителствени агенции като Министерството на вътрешната сигурност.

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж все още е в посолството на Еквадор в Лондон и търси политическо убежище в южноамериканската страна. Той се опитва да избегне екстрадиране в Швеция заради обвинения в изнасилване, които отрича.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!