Екстрадираха в САЩ наркобарон от класата на Ескобар

Заловеният в края на 2021 г. Отониел се криел в джунглата и не ползвал телефон, а куриери за връзка с външния свят

OFFNews 05 май 2022 в 13:05 2225 1

Снимка ЕПА

Бившият ръководител на най-големия колумбийски наркокартел "Клан дел голфо" ("Кланът на залива") е екстрадиран в САЩ. Наркобаронът Дайро Антонио Усуга, по прякор Отониел, е арестуван през октомври миналата година. Залавянето му бе определено като толкова значимо, колкото е било и това на Пабло Ескобар, съобщи Би Би Си.

"Искам да съобщя, че Отониел е екстрадиран", написа колумбийският президент Иван Дуке в туитър.

В сряда най-опасният наркобарон в света, както го нарича Дуке, беше предаден на представители на американската служба за борба с наркотиците. В САЩ той е обвинен, че е внесъл най-малко 73 тона кокаин в периода 2003-2012 г.

Екстрадицията предизвиква най-голям страх у трафикантите на наркотици и е инструмент, който се използва охотно от Колумбия - един от основните съюзници на САЩ в Латинска Америка.

След 7 г. издирване наркотрафикантът най-накрая е заловен през октомври м.г. Оттогава Отониел е в затвор с максимална сигурност в Богота.

"Екстрадирахме този престъпник, за да изтърпи присъдата си за трафик на наркотици в САЩ. Но искам да подчертая, че след това той ще се върне в Колумбия, където ще трябва да плати за престъпленията си срещу тази страна", обяви Дуке.

Отониел е най-издирваният престъпник в Колумбия. Колумбийските власти определят награда от 800 000 долара за информация за местонахождението му, а САЩ предлагат 5 млн. долара за залавянето му.

Той се укрива в джунглата в провинция Антиокия в Северозападна Колумбия, близо до границата с Панама. Скривалището му е обградено от осем охранителни пръстена.

Наркобаронът използва цяла мрежа от скривалища, за да променя местоположението си и да избяга от преследващите го. За да затрудни наблюдението, той не използва мобилен телефон и поддържа връзка с външния свят чрез куриери.

В операцията по залавянето му участват 500 войници, подпомагани от 22 хеликоптера. Един полицай е бил убит.

С какво се занимава "Клан дел голфо"

Смята се, че Отониел е ръководител на "Клан дел Голфо" - мощна престъпна организация, занимаваща се с трафик на наркотици и хора, незаконен добив на злато и изнудване.

САЩ описват бандата като "тежко въоръжена и силно агресивна" организация.

Групата развива дейност в 10 от 32-те провинции на Колумбия и има влияние и в чужбина.

Отониел застава начело на клана след брат си, известен като "Джовани", който е убит при полицейска операция през 2012 г. при празнуване на Нова година.

Сега в редиците на клана са около 1200 въоръжени бойци, като ключовите позиции се заемат предимно от членове на фамилията Усуга. През последните години членове на бандата са арестувани в Аржентина, Бразилия, Хондурас, Перу и Испания.

Известно е, че бандата контролира много от маршрутите за контрабанда на наркотици от Колумбия към други държави, по-специално САЩ и Русия.

Колумбийските власти обаче смятат, че през последните години организацията се е смалила заради усилията на полицията. Много от лидерите на клана се крият дълбоко в джунглата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1215

1

Lyubo

07.05 2022 в 07:03

А кога ще екстрадират Брендо от "най-демократичната страна" Украйна в Италия, Румъния или България, където го чакат дългогодишни присъди за най-различни тежки престъпления ???