Експрезидентът Йозал не бил отровен

Елица Мартинова 08 декември 2012 в 17:48 2339 1

Тургут Йозал
Тургут Йозал

Радиоактивните вещества, открити при ексхумацията на бившия турски президент Тургут Йозал, не може да са причинили смъртта му, пише в днешния си брой месният вестник "Сабах".

Тялото на Йозал бе изследвано в началото на ноември. Експертизата откри наличие на  инсектицида ДДТ, както и завишени нива на радиоктивните субстанции полоний и америций.

Според турския вестник обаче те са в твърде малки количества и не може да са довели до фаталния край на бившия държавник

Изданието се позовава на съдебномедицинския доклад, който официално ще бъде представен в близките дни.

Вестникът отбелязва, че в началото на 90-те ДДТ е бил широко употребяван препарат в селското стопанство. "Наличието на ДДТ в тялото на президента може да се обясни с масовото му използване по онова време", пише "Сабах".

Спекулациите около заключенията на експертизата продължават вече месец. В края на ноември турските медии публикуваха информация, че медиците са открили българска следа в смъртта на Йозал.

"Експертизата посочва, че дозата може да е сипана в лимонадата на президента ден преди смъртта му – по време на посещението му в българското посолство в Анкара", писаха тогава местни издания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови